• 17/07/2024

Nieuwe fietsroutes op komst in De Kempen, langs de Schelde en de kunststeden

ANTWERPEN – Nog tot juli 2021 presenteren Toerisme Vlaanderen en de vijf provinciale toeristische organisaties acht nieuwe thematische fietsroutes. Vlaanderen wil zich zo op de kaart zetten als internationale bestemming voor fietsvakanties. Toerisme Provincie Antwerpen bereidt de lancering van de Kempenroute, Schelderoute en Kunststedenroute in de lente van 2021 voor.

Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties investeren de komende vijf jaar samen bijna één miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen. Het project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ zet in op de realisatie van acht nieuwe icoonfietsroutes, gestructureerd overleg tussen alle Vlaamse fietspartners, uitwisseling van kennis en data, de ontwikkeling van een portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen, de uitgave van uniforme fietsgidsen en communicatie naar de sector en de vakantiefietser.

De Kustroute vormt de eerste in een reeks van acht nieuwe langeafstandsroutes. Deze icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, bijna 30 jaar geleden gerealiseerd op initiatief van de fietsersgemeenschap en onderhouden door vrijwilligers. De thematische routes liggen integraal op het knooppuntennetwerk. Er gaat veel aandacht naar de bereikbaarheid met het openbaar vervoer van de start- en eindpunten en naar aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De bewegwijzering met gloednieuwe borden gebeurt in twee richtingen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA): ‘Fietsen is Vlamingen met de paplepel ingegeven. Maar het hoeft niet altijd om ter snelst te gaan. Vanop de fiets ontdek je Vlaanderen op een duurzame en gezonde manier én op je eigen tempo. Je beleeft Vlaanderen vanop de eerste rij: de natuur, het erfgoed en het goede leven. Het knooppuntensysteem, het overwegend vlakke landschap en de grote diversiteit en nabijheid van toeristische belevingen maken Vlaanderen erg aantrekkelijk. Ik ben dan ook trots dat we samen met de provincies de nieuwe routes versneld kunnen uitrollen, zeker nu meer en meer mensen de fiets (her)ontdekken.  Samen maken we van Vlaanderen een echt fietsland.’

Vijf LF-routes doorkruisten de provincie Antwerpen: LF2 Stedenroute, LF5 Vlaanderen Fietsroute, LF9 NAP-route, LF35 Kempen-Haspengouwroute en LF51 Kempenroute. Ondertussen verwijderde Toerisme Provincie Antwerpen de bewegwijzering. Wie de ‘oude’ trajecten nog wil fietsen, kan gebruikmaken van de gps-routes op de website van Grote Routepaden. In januari en februari 2021 verschijnen de nieuwe borden van de icoonfietsroutes. Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes: (N-VA): ‘In maart ‘21 lanceren we de Kempenroute, in april de Schelderoute en in mei de Kunststedenroute. Daarmee creëren we niet alleen honderden kilometers fietsplezier. Binnen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen ondersteunen we ook lokale ondernemers en organisatoren van fietsreizen. Tegelijk zorgen we voor een opschaling van diensten als fietsverhuur of bagagevervoer. Allemaal initiatieven waarvan niet alleen buitenlandse vakantiegangers maar ook fietsende Vlamingen of Walen genieten.’ (EM / Foto David Samyn)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten