• 12/07/2024

Nieuwe fietsverbinding van Leo Baekelandstraat naar Kloosterstraat in Ekeren

EKEREN – Stad Antwerpen en district Ekeren hebben een belangrijk onderdeel van de fietsostrade F12 gerealiseerd. In Ekeren ligt er nu een nieuwe fietsverbinding van de Leo Baekelandstraat naar de spoorwegbrug aan de Kloosterstraat. Het gloednieuwe fietspad werd vandaag plechtig geopend.

Het nieuwe stuk fietspad is een comfortabele vier meter breed, met ernaast een voetpad van twee meter. Het begint ter hoogte van de Leo Baekelandstraat en loopt tussen de groene berm van de A12 en de beek door. Ter hoogte van Schoonbroek steekt het de beek over en loopt het verder richting Kloosterstraat. Tussen de beek en het fietspad werd een veiligheidsstrook van een halve meter breed aangelegd.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘We zien in het noorden van Antwerpen een stijgend aantal fietsers, niet in het minst voor woon-werkverkeer, zowel richting stad als richting haven. Daar zijn we erg blij mee, want op die manier gaat de modal shift voor Antwerpen de goede kant op. Al die fietsers verdienen comfortabele en veilige fietsinfrastructuur, en dat is precies wat we hier in gebruik nemen.’

Het nieuwe fietspad maakt verbindingen voor fietsers en voetgangers aan de Leo Baekelandstraat, Groot Hagelkruis, Vier Kerkenstraat en Tweekronenstraat naar de Ekerse woonwijken, het basketbalveld en de hondenweide.

Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA): ‘Met de aanleg van dit deel van de fietsostrade langs de A12 realiseren we anderhalve kilometer nieuw comfortabel fietspad en zet het district opnieuw een belangrijke stap in het volmaken van de ‘fietsring’. Ekeren komt zo meer en meer in beeld als fietsvriendelijk district.’

De F12 vertrekt aan de fietsostrade F14, ter hoogte van de Argentiniëlaan in Luchtbal. Via Ekeren, Antwerpen Haven, Berendrecht, Zandvliet, Stabroek, gaat het richting Bergen-Op-Zoom. Het grootste deel van deze fietsostrade is nu befietsbaar.

Bij de aanleg van het fietspad werden zoveel mogelijk bomen behouden, enerzijds als buffer voor de A12, anderzijds als speelbos voor kinderen. Er werden er negentien opnieuw aangeplant, evenveel als er noodzakelijk gekapt moesten worden voor de werken. Dat zijn allemaal inheemse bomen, zoals zwarte els, walnoot en zomereik.

De schakel die nu klaar is, sluit aan op het bestaande fietspad langs Rozemaai naar de Ekersesteenweg. In de andere richting stopt het fietspad aan het AWV-project Verknoping Leugenberg/Verlegging Kloosterstraat. Dat project, het enige nog ontbrekende stuk in Ekeren, wordt binnen enkele jaren uitgevoerd.

Info over de fietsverbindingen die de stad realiseert: https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/fos-algemeen/over.

Afbeelding: Stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten