Nieuwe distributiehal van Foodsavers biedt meer ruimte en ligt naast voedselleveranciers
ANTWERPEN – Foodsavers is een onderdeel van stad Antwerpen en haalt niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op bij supermarkten, bedrijven en veilingen om ze nadien te verdelen onder zestien voedselhulporganisaties en vijf sociale kruideniers in Antwerpen. Dit jaar verdeelden ze zo al meer dan 281 000 kilogram aan voedseloverschotten.
Vanochtend opende de nieuwe distributiehal aan het Kielsbroek officieel de deuren. De verhuis vanuit de Havanastraat begon begin mei en duurde drie weken. De vorige locatie zal worden afgebroken. De twee nieuwe huurpanden – waarvan er één leegstond, terwijl de verhuurder het andere op overschot had – biedt meer ruimte voor kwalitatieve en verse voeding en zorgt door de nabijheid van lokale voedselproducenten voor minder impact op het milieu. Door de nauwe samenwerking van Foodsavers met online marktplaats voor voedseloverschotten Get Wasted zet Antwerpen verder in op de kwalitatieve en duurzame strijd tegen voedselverliezen.
Tom Meeuws (Vooruit, links op de foto), schepen voor sociale zaken: ‘Het aantal bezoekers bij de hulporganisaties steeg in 2022 met bijna twintig procent. We willen de stijgende vraag naar voeding ook kunnen beantwoorden met verse producten. Er is nood aan gezonde voeding. In dit nieuwe magazijn kunnen we veel meer verse producten efficiënt koel bewaren en verdelen.’
‘Dit verhaal gaat in de eerste plaats om die vele mensen die vaak in de meest vreselijke omstandigheden – die wij ons moeilijk kunnen inbeelden – schaamte moeten overwinnen, en er moeten voor zorgen dat ze in hun thuisland niet te weten komen dat ze hier in het rijke Westen in de rij moeten gaan staan om voedsel te krijgen. Wie hier ooit geweest is, die weet dat het er hier ooit heel anders heeft uitgezien. Het was op zijn zachtst gezegd een negorij. Vuil, vies, onderkomen, gevaarlijk. We hebben een tijdje geleden heel de site in concessie gegeven en kijk eens waar we vandaag staan. Dit is de voorraadkast van de stad. Antwerpenaren zijn zich daar veel te weinig van bewust. Alles wat je – bij manier van spreken – in Antwerpen eet, passeert langs hier. Daarom besloten wij met Foodsavers om in het hart van die voorraadkast te gaan zitten.’
Sofie Vermeylen (rechts op de foto), manager Werkhaven: ‘De opdracht van Foodsavers Antwerpen is een efficiente verdeling van voedseloverschotten. Foodsavers ontvangt schenkingen langs diverse kanalen. Wij halen het voedsel op, zorgen voor controle en opslag en verdelen het voedsel daarna onder de sociale organisaties. Die zorgen er op hun beurt voor dat het bij de hulpbeoefenden terecht komt. 21 van de 26 medewerkers van Foodsavers zijn mensen die moeilijk werk vinden. Bij Foodsavers Antwerpen, een onderdeel van sociaal economiebedrijf Werkhaven, krijgen ze opleiding en doen ze werkervaring op. Zo kunnen ze later doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. De nieuwe locatie biedt hen een realistische werkomgeving en de juiste accommodatie. Ze is groter en heeft een groot gekoeld magazijn, waardoor wij meer groenten en fruit op de juiste temperatuur kunnen bewaren.’
Yana Pannecoucke (links op de foto) van Get Wasted: ‘Wij zijn een online marktplaats waar lokale voedselproducenten hun overschotten van groenten en fruit kunnen aanbieden aan grootkeukens. Een mooi voorbeeld uit Antwerpen zijn de overschotten van Atelier Claessens, specialist in het versnijden van groenten en fruit, die maatwerkbedrijf Sense via Get Wasted kan aankopen om vervolgens te verwerken in soepen voor scholen. We willen het platform uitbreiden en zo grootkeukens helpen om een circulaire werking op te zetten met betaalbaar en lokaal voedsel. In een volgende fase willen we ons platform ook uitbreiden naar de Antwerpse horeca. Na een succesvolle pilootfase in 2022 met vier Antwerpse scholen, worden we een structurele schakel in een duurzame voedselstrategie.’
Edwin MARIËN