• 21/06/2024

Nieuwe bushaltes in Mechelen, Run for Nature in Bonheiden

MECHELEN – Vanaf vandaag kunnen reizigers van De Lijn gebruik maken van een nieuwe halte aan de Dossin Kazerne en Het Predikheren. De nieuwe haltes bevinden zich op de Vesten. Aan deze haltes passeren verschillende buslijnen: 2, 5, 500 en 508. Hierdoor kunnen reizigers in de week en op zaterdag rekenen op een bus om het kwartier, en op zondag elk halfuur om bijvoorbeeld van de bibliotheek of het museum naar het station te reizen.

Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van mobiliteit: ‘Bij de heraanleg van de Vesten werd ook al rekening gehouden met toekomstige indelingen. Zo werd binnen basisbereikbaarheid beslist om belangrijke attractiepolen meer ontsluiting te geven via het openbaar vervoer. Dat is natuurlijk een belangrijke sleutel in het verduurzamen van ons verplaatsingsgedrag. Twee van die attracties zijn de bibliotheek en het museum. Zij krijgen vanaf vandaag een directe bushalte op de Vesten.’ Momenteel is de route nog niet zichtbaar in de digitale routeplanner van De Lijn. Vanaf woensdag 1 februari kan de route ook daar worden opgezocht. Of voor wie de doortochten vandaag wil kennen, kan de routeplanner al aanpassen naar een datum na 1 februari.

 Op zondag 5 maart vindt de vijfde editie van Run for Nature plaats. Het event wordt getrokken door drie partners uit de gebiedscoalitie van het park in wording: Natuurpunt, Gemeente Bonheiden en de Stichting Kempens Landschap. Voor deze editie gingen de partners op zoek naar een geschikte locatie en vonden die in het Kasteeldomein Zellaer, een waardevol erfgoedsite in beheer van Stichting Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden. Voor de organisatie krijgen ze hulp van de leerlingen Onthaal en Recreatie van COLOMAplus.

De opbrengsten van de recreatieve benefietloop gaan naar lokale aankopen die de versnipperde natuurkern van 2 200 hectare van het natuurpark moet laten uitgroeien naar een meer verbonden natuurkern van minstens 3 500 hectare. De run brengt jaarlijks meer dan 15 000 euro op die hiervoor kan ingezet worden. Vorig jaar werd de opbrengst onder meer gebruikt om de Putten Van Verhaeren aan te kopen en zo de natuurgebieden Den Battelaer en de Warande te verbinden met elkaar.

Voor deze vijfde editie wordt naast de afstanden van vijf en tien kilometer voor de eerste keer ook vijftien kilometer aangeboden. Mensen die het niet breed hebben betalen tien euro voor een ticket, het standaardtarief bedraagt vijftien euro en er is ook een steuntarief van twintig euro. De lopers kunnen zich verwachten aan een gevarieerd parcours langs Kasteeldomein Zellaer, Mispeldonk, Mechels Broek en/of Krankhoevebos. Langs het parcours kan men genieten van een aantal musicale acts: Majorettekorps Va et Vient, Pretzel & The Cookies, Djembefolie, MesQ, fanfare Moed en Volharding.

Mieke Van den Brande (CD&V), schepen voor milieu: ‘Met deze actie bundelen we onze krachten. Het kasteeldomein van Zellaer vormt een schitterende uitvalsbasis voor dit evenement en is voor sommige deelnemers een leuke eerste kennismaking met Natuurpark Rivierenland en haar parels zoals de Vallei van de Bruine Beek en de Dijlevallei. We streven ernaar om de natuur in onze mooie riviervalleien te verbinden en te versterken.’ Info: www.runfornature.be.  (EM / Foto Christiaen MOUS)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten