• 18/07/2024

Nieuwe buitengewone school op Luchtbal moet lange wachtlijsten inkorten

ANTWERPEN –  Volgend schooljaar opent Stedelijk Onderwijs een nieuwe buitengewone school in de Antwerpse wijk Luchtbal. 214 kinderen en jongeren met bijzondere zorgnoden zullen op termijn in deze school een plaats krijgen. Zo gaat men de lange wachtlijsten voor buitengewoon onderwijs in Antwerpen verkorten.

Vanochtend gaven Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs, en Jinnih Beels (Vooruit), schepen van Onderwijs, het startschot voor de werken.

Weyts: ‘We hebben de capaciteitsnoden van het buitengewoon onderwijs voor het eerst volledig in kaart gebracht met een aparte capaciteitsmonitor. En we hebben ook al fors geïnvesteerd in extra plaatsen: in deze regeerperiode gingen we al van 47 000 naar 52 000 plaatsen. Het heeft vaak wel tijd nodig om nog extra plaatsen te realiseren en op sommige plekken, zoals in Antwerpen, zijn er noden waar we snel op willen inspelen. We hebben daarom een creatieve oplossing gevonden om op korte termijn plaats te bieden aan 214 kinderen en jongeren. We kijken naar morgen én vandaag.’

In de nieuwe school op Luchtbal zullen 110 leerlingen van het buitengewoon basisonderwijs en 104 leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs terecht kunnen. Beels: ‘De capaciteitsnoden in het buitengewoon onderwijs liggen ons als stad na het hart. Voor dit project trekt de stad 4,5 miljoen euro extra uit, bovenop de 2,6 miljoen euro vanuit Stedelijk Onderwijs. Maar het is goed dat deze plekken op termijn ook duurzaam verankerd. worden op een vaste stek. Het is geen oplossing voor alle Antwerpse kinderen op de wachtlijst, maar wel een grote stap in de goede richting. Elk plekje telt.’

De Vlaamse overheid en de stad Antwerpen investeren samen 15,7 miljoen euro in modulaire klaslokalen, een turnzaal en administratieve lokalen voor de school. Verder is er een gemeenschappelijke speelplaats en een speelplaats voor elke leefgroep. De modulaire klaslokalen worden op de open ruimte tussen Sporthal Luchtbal en de Columbiastraat geplaatst. De gebouwen van De Leerexpert Columbiastraat en van stedelijke basisschool Sportomundo aan de overkant van de straat, worden in de toekomst volledig gerenoveerd. Van zodra deze renovatie achter de rug is verhuizen de leerlingen van de school die nu gebouwd wordt, naar deze gerenoveerde locatie.

De modulaire school wordt gerealiseerd op terreinen van Woonhaven die voorheen waren ingericht als sportveld met looppiste. Een deel van deze piste en het volledige sportveld wordt ingenomen door het nieuwe schoolterrein. Lopers zullen hier nog steeds hun rondjes kunnen lopen doordat de aannemer de deels ingenomen piste opnieuw zal vervolledigen met een Finse piste. In de huidige groenzone ten zuiden van Sporthal Luchtbal komen nieuwe voetbaldoelen, zodat ook voetballers hier de volgende jaren kunnen blijven sporten. Van zodra de leerlingen terecht kunnen in de vernieuwde schoolgebouwen in de Columbiastraat, worden de modulaire klaslokalen weggehaald en het sportterrein en de looppiste in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Tot eind april plant men de grond- en funderingswerken. Men creëert een stabiele ondergrond voor de modulaire lokalen en plaatst de riolering en waterbuffers. Daarna worden de modulaire lokalen geleverd. Dit zorgt gedurende een tiental weken voor intenser werfverkeer rondom het bouwterrein. In de laatste fase worden de nutsleidingen van het schoolgebouw aangekoppeld. Dit kan kortstondig impact hebben in de Columbiastraat. (EM / Foto Stedelijk Onderwijs Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten