• 18/09/2024

Nieuwe bestemming Runcvoorthof – toiletten Sint-Jansplein – expo in stadspark

MERKSEM – Het Runcvoorthof in Merksem krijgt een nieuwe bestemming. Momenteel wordt de kasteelvleugel gerenoveerd. In een latere fase wordt ook het openbaar domein rond het kasteel her-aangelegd. Hiervoor keurde de stad vandaag de  omgevingsvergunning goed.

Het kasteel Runcvoorthof is een historisch waardevolle site in Merksem. De oorsprong ervan gaat terug naar het midden van de zestiende eeuw. Het gebouw bestaat uit een kasteelvleugel, een dienstvleugel en een kloostervleugel. Er is ook een koetshuis. De kasteel- en dienstvleugel en het koetshuis werden in 1984 beschermd als monument. De kloostervleugel werd niet beschermd maar maakt samen met het omliggende park deel uit van een beschermd stadsgezicht.

Na de renovatie van het Runcvoorthof zal samen met de stad en het district de omgeving rondom het kasteel worden her-aangelegd. Hiervoor is nu een omgevingsvergunning afgeleverd. Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken, wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Zo krijgt het Runcvoortpark een extra toegang. De historische toegangsbrug wordt een nieuwe publieke doorsteek.

Rondom het gebouw komen buffers in de vorm van groene perken met lage dichte begroeiing, een infiltratievijver en fiets-en wandelpaden. Het doodlopend gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park, uitkomend op het Burgemeester Leon Cornettepad, wordt her-ingericht tot dreef met kasseien als entree van het park, met bomen en autoparkeerplaatsen. Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA): ‘Met de goedkeuring van deze omgevingsvergunning voor het Runcvoorthof dragen we verder bij aan de opwaardering van het centrum van Merksem. We creëren hier een kwaliteitsvol park, waar het aangenaam vertoeven zal zijn voor de Merksemnaar.’

Op het Sint-Jansplein vindt er elke woensdag en vrijdag van 8 tot 13 uur een wekelijkse markt plaats. Marktkramers en bezoekers kunnen vanaf nu gratis gebruik maken van de nabijgelegen toiletten van parkeerbeheerbedrijf APCOA. Samuel Markowitz (Open Vld), districtsschepen voor markten & foren: ‘De toiletten van APCOA die in de parking onder het Sint-Jansplein zijn gelegen, zullen fungeren als publieke toiletten als het markt is. Nu de omliggende horecazaken gesloten zijn omwille van de coronamaatregelen was hier echt nood aan. We hopen dat deze service het wekelijkse marktbezoekje van onze inwoners aangenamer maakt.’ De toiletten zijn gelegen in de ondergrondse parking onder het Sint-Jansplein. Ze zijn makkelijk te voet bereikbaar via de ingang van de ondergrondse parking.

De 150 jaar oude witte hangbrug in het Antwerpse Stadspark is volledig gerestaureerd. Na negen maanden zijn de stellingen met witte folie weggehaald en kunnen bezoekers opnieuw flaneren over de prachtige smeedijzeren brug. De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1868.  Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG Vespa Fons Duchateau (N-VA): “Deze brug is voor veel Antwerpenaars een stukje persoonlijke geschiedenis. Ze prijkt in menig familie-fotoalbum, niet zelden gespreid over verschillende generaties. Het is voor veel mensen een emotioneel, persoonlijk landmark. En dat willen we veilig stellen voor de volgende generaties.’ Momenteel organiseren AG Vespa en het district een mini-expo in het park en dit tot vrijdag 15 januari 2021. (EM / Foto Dries Luyten)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten