• 19/05/2024

Nieuwe Berchemse ceremoniezaal, vanaf nu de trouwzaal, officieel geopend

BERCHEM – Vanmiddag vond de officiële opening van de nieuwe Berchemse ceremoniezaal plaats, aan de Grotesteenweg 13. Dat gebeurde met een feest voor de buurtbewoners.

Het district Berchem had de afgelopen zomers de gewoonte om haar huwelijken op een alternatieve huwelijkslocatie te voltrekken.

De trouwzaal van het Berchemse districthuis beschikt immers niet over de passende ceremoniële uitstraling die bij een huwelijk hoort.

Het karaktervolle gebouw van het voormalige vredegerecht in Berchem is vanaf nu het decor voor de Berchemse huwelijken.

Districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Eindelijk heeft Berchem zijn unieke trouwlocatie beet.’

De trouwzaal in het Berchemse districtshuis voldeed echt niet aan de verwachtingen van onze Berchemse trouwers.

Deze historische ceremoniezaal, de monumentale inkomhal en de prachtige tuin bieden wél de uitstraling die hoort bij zo’n belangrijke gebeurtenis. 

Koen Kennis (N-VA), schepen voor decentralisatie: ‘Berchem is een mooi district,  en daar past een trouwlocatie met grandeur bij.’

Ik ben blij dat we met het voormalige Hotel Meeûs een Berchemse erfgoedparel nieuw leven kunnen inblazen.

En dan nog wel met als trouwlocatie. Mooier kunnen district en stad het zich niet wensen, en de trouwkoppels alvast ook niet.

​Het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem is een gebouw met een unieke uitstraling en rijke geschiedenis. In 1898 werd het gebouw op vraag van jeneverstoker Jules Meeûs opgetrokken naar een ontwerp van architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken. Een latere eigenaar liet binnenin bijkomend muurschilderingen door Jos Ratinckx aanbrengen met taferelen uit de geschiedenis van Berchem.

Het linkerpand werd in 1926 gesloopt voor de bouw van een handelspand en een appartementsgebouw met bioscoop. Het overblijvende hotel Meeûs werd in 1930 aangekocht door de gemeente Berchem, die er haar gemeentelijke administratie in onderbracht. Van 1950 tot 2016 was hier het vredegerecht van het achtste kanton van Antwerpen gevestigd. De afgelopen jaren vond je er onder meer de horecazaak Zelda & Zorro.

​In de toekomst kan het gebouw opnieuw de rol van districtshuis van Berchem opnemen. Het statige gebouw leent zich erg goed voor deze functie. Gezien de omvang van het renovatieproject, zal de ontwerpopdracht meer dan een jaar in beslag nemen. Gedurende deze periode zal het gebouw gebruikt worden voor de huwelijken en andere ceremoniële activiteiten van het district Berchem. De zittingen van de districtsraad blijven plaatsvinden in het huidige districtshuis. (EM / Foto’s Helena Van Looveren)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten