• 23/02/2024

Nieuwe AED-toestellen in Geel, start voorverkoop CC ’t Getouw in Mol

GEEL – Met elf AED-toestellen in Geel mag de stad zich nu al Hartveilige Gemeente noemen. De gebeurtenissen met Christian Eriksen op het EK voetbal maken echter duidelijk hoe belangrijk het is om een toestel in de onmiddellijke nabijheid te hebben en mensen in de buurt die de juiste handelingen verrichten. Daarom stelt de stad twee AED-toestellen (automatische externe defibrillator) ter beschikking van Geelse verenigingen. Ook alle deeldorpen zullen, op termijn, beschikken over een AED-toestel.

Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleeft slechts vijf tot tien procent van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt méér, met 50 tot 70 procent, als je een AED gebruikt binnen de drie tot vijf minuten nadat de hartstilstand zich voordeed.

Dit jaar koopt de stad twee AED-toestellen aan, die Geelse verenigingen gratis kunnen lenen voor hun activiteiten. Omdat een juist gebruik belangrijk is, geeft het Rode Kruis in het najaar minstens drie reanimatietrainingen. Bij voldoende interesse, volgen in 2022 bijkomende trainingen. De verenigingen worden hierover nog gecontacteerd. Het college van burgemeester en schepenen besliste om ook in elk deeldorp een AED-toestel ter beschikking te stellen. Dit en volgend jaar plaatst de stad in vier deeldorpen toestellen. Hierbij wordt voorrang gegeven aan deeldorpen waar nog geen AED-toestel aanwezig is van verenigingen of privé-initiatieven. De aankoop van AED-toestellen voor de overige deeldorpen is gepland in 2023.

Op dit ogenblik hangen in het centrum elf AED-toestellen van de stad. Wellicht ben je er al wel eens eentje tegengekomen in het straatbeeld. Ook heel wat andere organisaties, bedrijven en verenigingen hebben AED-toestellen aangeschaft. Een overzicht van de locaties vind je via www.geel.be/aed-toestellen.  Weet je ergens een AED-toestel hangen of stel je zelf een toestel ter beschikking? Geef het door via veiligheid@geel.be. Het AED-toestel wordt toegevoegd aan de kaart, zodat die steeds up-to-date blijft.

Vanaf vrijdag 27 augustus kan je tickets kopen voor alle voorstellingen en workshops van Cultuurcentrum ’t Getouw voor het seizoen 2021-2022. Je kan hiervoor vanaf 9u30 terecht op www.getouw.be  of het telefoonnummer 014 33 09 00. Vanaf zaterdag 28 augustus 9u30 kan je ook aan de ticketbalie in Schouwburg Rex (Smallestraat 2) je bestelling plaatsen. Opgelet: het Cultuurcentrum werkt dit jaar niet met een ticketloting. Als je zeker wil zijn van een plaats, wacht je dus best niet te lang om tickets te bestellen. Je vindt het volledige aanbod op www.getouw.be en in de programmabrochure. Alle activiteiten vinden plaats volgens de geldende coronamaatregelen.

’t Getouw volgt voor de zaalcapaciteit en andere maatregelen de richtlijnen die de hogere overheid heeft bepaald. Voor podiumvoorstellingen in september blijven mondmaskers verplicht en voorziet men één lege stoel tussen de publieksbubbels. Dit geldt niet voor voorstellingen in de foyer RElaX, die door de beperkte publiekscapaciteit zonder extra maatregelen kunnen doorgaan. Vanaf vrijdag 1 oktober vervallen de maatregelen in de grotere zalen al wordt er rekening gehouden met een maximumcapaciteit van 500 plaatsen per voorstelling. Een Covid Safe Ticket is niet verplicht. Mochten de richtlijnen in de loop van het seizoen nog wijzigen, past men de werking uiteraard aan. (EM / Afbeelding Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten