• 18/07/2024

Nieuwbouw van De Kompanie uit Mortsel officieel geopend

MORTSEL – De Kompanie uit Mortsel hield het openingsfeest van haar woon- en dagbestedingsproject voor jongeren  en jong volwassenen met een beperking, opgericht door ouders.

De Kompanie kwam als eerste ouderproject in Vlaanderen aan een erkenning om infrastructuursubsidie te mogen ontvangen vanwege VIPA.

Ondertussen werden ze ook een vergunde zorgaanbieder en hebben de kinderen  hun intrek genomen.

Dat werd gevierd in het bijzijn Vlaams Minister Wouter ‘Beke (CD&V) en de burgemeester en het schepencollege.

Even terugspoelen naar het jaar 2013. Een aantal ouders van een kind met een beperking zetten hun schouders onder de oprichting van een inclusief creatief atelier voor personen met een verstandelijke en/of een motorische beperking.

Er ontstonden hechte vriendschappen, de groep ouders hierachter bleef dromen van een groter project dat vooral een antwoord kon bieden op die ene vraag: ‘Wat gebeurt er met onze zoon of dochter wanneer wij de zorg niet langer kunnen dragen?’

Blijven wachten tot een oplossing wordt aangereikt heeft weinig zin. Daarom namen een aantal ouders het heft in eigen handen en zo ontstond de droom om een kleinschalig woonproject op te richten voor zestien jongvolwassenen waar ze kunnen beschikken over een eigen studio en een aantal gemeenschappelijke ruimtes die ze delen met elkaar en daarbij een atelierwerking met tal van activiteiten.

Het woonhuis en het koffiehuisje werden opgetrokken in pakweg negentien maanden. Na weken van poetsen, verhuizen en inrichten namen de eerste jongeren op 3 januari hun intrek in hun nagelnieuwe studio.

Dag na dag zoeken jongeren en hun ouders samen met de begeleiders en het zorgteam hun weg in dit nieuwe verhaal.

Met vallen en opstaan nemen zij de regie van hun leven zelf in handen. Laat dat nu net de droom zijn die uitkomt…

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten