• 24/07/2024

Nieuw spel over rol van water in de landbouw onthuld in Waterdoecentrum Hidrodoe

HERENTALS – Geen water, geen eten op je bord. Met die boodschap willen Hidrodoe en de projectpartners van Life ACLIMA de noodzaak van water in de land- en tuinbouwsector op een speelse manier aan de man brengen bij een jonger doelpubliek. Land- en tuinbouwers gaan vaak al duurzaam om met water. Welke waterbesparende maatregelen al bestaan en hoe jongeren zelf de handen uit de mouwen kunnen steken, komt aan bod in het verfrissende waterspel op maat van jongeren. Vandaag werd het nieuwe spel feestelijk onthuld door de winnende klas L3 van de gemeentelijke basisschool De Bijenkorf uit Balen en klas L3B van de vrije basisschool Yugro uit Merksplas.

Hidrodoe is the place to be wanneer het aankomt op water. Het waterdoecentrum bestaat dit jaar 20 jaar en geeft kennis door over water aan 55.000 bezoekers die jaarlijks passeren. Via experimenten, een 4D-film, spelletjes… worden de kinderen ondergedompeld in de wereld van water. Tot voor kort was er nog geen stand met de focus op de land– en tuinbouwsector. 

 

“Water is van onschatbare waarde,” vertelt gedeputeerde voor Landbouw en Europese Samenwerking, Kathleen Helsen. “Zonder water, geen leven, maar zonder water ook geen eten op ons bord. Het is dus goed dat er nu centraal in het waterdoecentrum een stand staat, zodat kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken dat er heel wat water nodig is vooraleer er een hamburger of tomaatjes op ons bord liggen. Tegelijk willen we hen ook de boodschap meegeven dat een goede boer ook duurzaam moet omgaan met water. Het is geen onuitputtelijke bron en elke druppel water die de boer opvangt, zuivert of bijhoudt is een gewonnen druppel. Op deze manier willen we kinderen dichter bij de land- en tuinbouwsector brengen. Hoe vroeger zij hierbij betrokken worden, hoe meer respect de boer geniet.”

 

Landbouwers positief in beeld

“Binnen het project Life ACLIMA houden we ons vooral bezig met klimaatadaptatietrajecten en reiken we telers de juiste tools en maatregelen aan om de waterbeschikbaarheid op hun bedrijven te verhogen om toekomstige droogtes en overvloedige neerslag het hoofd te bieden,” vult Joris De Nies, projectcoördinator van Life ACLIMA aan. “Met dit project willen we de land- en tuinbouwsector een positiever imago geven. Dat kan dankzij de kans die we kregen van Hidrodoe om een bestaand exhibit om te bouwen met focus op de land- en tuinbouwsector.”

 

In het spel komen de melkveesector, de pluimveesector, de glastuinbouw en de openluchtteelten aan bod. Binnen deze 4 sectoren zetten we telkens eenvoudig 4 maatregelen in de kijker: water zuiveren, water opvangen, water vasthouden en water vernevelen om vee af te koelen op hete dagen. Het spel start steeds vanuit een animatiefiguurtje die in de problemen komt door de hitte of door een gebrek aan water. Op het spelbord moeten de kinderen dan de juiste keuze maken. Zo is er bijvoorbeeld de tomaat die zonder water zit en ongelukkig wordt. Dan moeten de kinderen op de speeltafel water opvangen in een bassin om zo de tomaat opnieuw te voorzien van water. Door duurzaam om te gaan met water kunnen ze tomaat, sla, ei en kaas verzamelen om een hamburger te voltooien en zo het spel uit te spelen. Spelenderwijs leren ze zo de verschillende maatregelen kennen en de noodzaak van water in de land- en tuinbouwsector beter begrijpen. Via een QR-code komen ouders of leerkrachten op een webpagina met bijkomende info terecht, en kunnen ze zo meer uitleg geven bij de maatregelen en het waterverbruik in de verschillende sectoren.

 

Ook Hidrodoe is enthousiast over de nieuwe stand (exhibit) en de vertegenwoordiging van de land- en tuinbouwsector in het waterdoecentrum. “We zijn onmiddellijk beginnen brainstormen,” vertelt Hilde De Laet, manager van Hidrodoe. “Toen de vraag kwam van het Life-ACLIMA consortium voor een samenwerking, zagen we de mogelijkheid om een bestaand exhibit om te vormen tot een nieuw interactief spel. Het was echt teamwork. Met de hulp van enkele experten in hun vak zoals Grigri voor de interactiviteit, Volstok voor de illustraties en animaties en de provinciale school PTS Boom konden we dit realiseren. Dankzij een mooie samenwerking zal de land- en tuinbouwsector hier de komende jaren aanwezig zijn en vele kinderen een antwoord bieden op al hun watervragen.” Dit interactieve spel kwam tot stand met de steun van de Provinciale Landbouwkamer. De Provinciale Landbouwkamer ondersteunt verenigingen en land- en tuinbouwers die het positief imago van de land- en tuinbouw in de provincie uitdragen.

 

Onder leiding van Kurt Buelens, technisch adviseur bij PTS Boom, hebben ook enkele 5de-jaars leerlingen uit de richtingen ‘Houtbewerking’ en ‘Binnenschrijnwerk en Interieur’ van provinciaal onderwijs Antwerpen meegewerkt aan dit bijzondere project. Met behulp van geavanceerde laserapparatuur hebben de leerlingen op basis van een bestaande opstelling een mal vervaardigd. Het uitdagende aspect voor de leerlingen lag in het schuin opmeten met laserapparatuur en het vervolgens uitlezen op een CNC-machine. Deze voorbereidende werkzaamheden omvatten het programmeren, frezen en gereedmaken van alle materialen, waarna de opdrachtgever het resultaat verder kon afwerken. 

 

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, benadrukt het belang van praktijkervaring: “De bijdrage van onze leerlingen aan het Hidrodoe-project illustreert dat het provinciaal onderwijs niet alleen technische vaardigheden ontwikkelt, maar ook de brug slaat tussen theorie en praktijk. Onze leerlingen passen hun kennis toe en dragen bij aan échte projecten, waarmee ze waardevolle ervaring opdoen buiten het klaslokaal. En met succes. We kijken enthousiast uit naar verdere samenwerkingen en de mogelijkheid om nog meer bij te dragen aan innovatie en maatschappelijk relevante projecten.”

Fotografie: Adrie de KOK

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten