• 19/05/2024

Opening KomAf

Nieuw inloophuis “KomAf” opent haar deuren in Vorselaar: een warme plek voor ontmoeting en digitale ondersteuning

VORSELAAR  – Vandaag verwelkomde “KomAf ” de inwoners van Vorselaar in een gloednieuw inloophuis op de hoek van de Veldstraat en Nieuwstraat: “met open armen”. Letterlijk iedereen is er welkom. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor computercursussen en kennismaken met het nieuwe initiatief dat als een baanbrekend pilootproject voor Vlaanderen is erkend.

Het inloophuis KomAf belooft een ontmoetingsplaats te worden voor alle Vorselaarse inwoners. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, genieten van een babbel, maar ze kunnen er ook een luisterend oor vinden voor al hun vragen en zorgen waarvoor ze elders moeilijk antwoord vinden. In KomAf staat inclusie en verbinding centraal. Elke vraag is een signaal waarmee vrijwilligers en diensten aan de slag kunnen: om nog meer mensen te bereiken en vooral mensen een helpende hand te bieden waar ze tegen structuren, diensten, digitale drempels of moeilijke taal botsen.  

Op dezelfde plaats krijgt ook het nieuwe digipunt een vaste stek. De digitale ondersteuning en computer- en smartphone-lessen, voorheen beschikbaar in de bibliotheek, vindt nu zijn thuis in KomAf. Dankzij de samenwerking in Neteland, wordt die ondersteuning (“digitale inclusie”) nog sterk uitgebouwd. De beide elementen horen logisch bij mekaar want digitale vragen komen zelden alleen. Door het digipunt en het inloophuis te bundelen, hebben de inwoners nu één centrale plek waar ze terechtkunnen met al hun vragen: digitale hulpvragen maar ook papierwerk waar ze tegenaan lopen … of het niet wegwijs geraken in de vele diensten. 

Het digipunt in KomAf zal voorlopig elke woensdag en donderdag tussen 10u en 12u geopend zijn. Heel wat vrijwilligers staan paraat om hulp op maat te bieden aan iedereen met vragen over smartphones, computers, tablet en andere digitale toepassingen. Een afspraak maken hoeft niet. Iedereen kan met een eigen toestel langskomen of gratis gebruik maken van de beschikbare computers met internet. Het vormt hiermee al de derde locatie van de 9 digipunten die in de regio van Neteland worden geopend.

KomAf biedt ook een kans voor nieuwe vrijwilligers om andere inwoners uit de gemeente verder te helpen. De openingsuren zullen dus nog uitbreiden en op andere dagen zal er heel wat activiteit zijn in en rond KomAf.

Vorselaar werd onlangs door de Inclusie Ambassade en de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten in beeld gebracht als een voorbeeld op vlak van inclusiebeleid. Op basis van vijf werven (participatie, toegankelijkheid, diversiteit, taal- en onthaalbeleid) voert de gemeente nu al een sterk geïntegreerd inclusiebeleid. Daarin wordt samengewerkt met maatschappelijk werkers (sociaal huis), welzijnsschakel ’t Kiertje, de dorpstafel/welzijnsplatform, sociale kruidenier, tweedehandswinkel, UiTPAS, Fietsbieb, het lokaal dienstencentrum en gezondheidshuis PIOEN. Al die dienstverlening komt binnenkort bijeen in één sociale campus rondom het gemeentehuis en gemeentepark.

 

Het nieuwe inloophuis moet echter nog meer mensen bereiken: inwoners die anders de weg moeilijk vinden naar de gemeente of haar dienstverlening. KomAf wil ook noden detecteren die nu onder de waterlijn blijven. Het project werd gewaardeerd door de afdeling Gelijke Kansen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (Vlaamse overheid).

Fotografie: Adrie de KOK”

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten