• 27/05/2024

Nieuw gemeentehuis warm hart voor iedere Kalmthoutenaar

KALMTHOUT – Vanmiddag lichtte burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) de plannen toe voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in Kalmthout. In dit nieuwe gemeentehuis zullen alle diensten, inclusief het OCMW, verenigd worden.

Met de spuitbus kleurde burgemeester Lukas Jacobs het eerste kruis waar luttele minuten later de boormachine (zie foto hieronder) een eerste koker groef voor de 145 betonnen palen die het nieuwe gemeentehuis moeten dragen.

‘Of het nu gaat over bouwen, trouwen, reizen of welzijn, in het nieuwe gemeentehuis kan je voor al al deze vragen terecht’, verduidelijkte de burgemeester het opzet van één centrale plaats in het centrum van de gemeente.

‘Bovendien kan je er ook terecht voor een drankje en een hapje en zo wil het gemeentehuis aan onze inwoners ook de mogelijkheid bieden om te socializen.’

‘Het gebouw is ontworpen volgens het kantoorlabel A++. Dat wil zeggen dat het op alle vlakken heel toegankelijk is; rolstoelgebruikers, fysiek en visueel mindervaliden zullen probleemloos het nieuwe gemeentehuis kunnen betreden en moeiteloos de weg vinden naar de dienst die ze willen bevragen. In totaal zullen er 110 medewerkers hun job kunnen vervullen.’

Tegen september 2024 moet de nieuwbouw klaar zijn en een jaar later zou het nieuwe gemeentehuis plechtig geopend kunnen worden.

‘De nieuwbouw vormt één geheel met het historisch gemeentehuis met de twee leeuwen’, vulde schepen van patrimonium, Jan Oerlemans (CD&V) aan.

‘Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp en betonkernactivering. Dat wil zeggen dat het beton dienst doet als warmtegeleiders zoals het water dat doet bij de klassieke vloerverwarming.’

‘Omgekeerd kunnen we in de zomer de betonpijlers gebruiken voor verkoeling. De platte daken worden optimaal benut voor het plaatsen van zonnepanelen.’

Het nieuwe gemeentehuis is momenteel begroot op 8,6 miljoen euro, zowat 1,7 miljoen meer dan oorspronkelijk gebudgetteerd.

Dat heeft alles te maken met de gestegen prijzen van grondstoffen en de gestegen loonkost op arbeid.

De Vlaamse overheid subsidieert voor één miljoen en de gemeente hoopt op nog eens een miljoen euro door de verkoop van het huidige dienstencentrum en de nieuwe pastorij.

Tussen de kerk en het nieuwe gemeentehuis komt er een groen belevingsplein en uiteraard wordt er gezorgd voor een ruime parkeergelegenheid waarbij er ook de nodige aandacht zal besteed worden aan de verkeersveiligheid op het Kerkeneind en de Driehoekstraat.

Luc WUYTS

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten