• 14/07/2024

Nieuw fietspad tussen Hemiksem en Schelle langs Bovenvliet officieel ingehuldigd

SCHELLE – Het nieuwe fietspad tussen Hemiksem en Schelle langs de Bovenvliet is klaar en nu ook officieel ingehuldigd. Het werd een verbinding die niet enkel functioneel is, maar ook aangenaam om te beleven. Ze loopt immers deels door een groene omgeving.

 

De werken voor een nieuw fietspad dat de Provinciale Steenweg in Schelle met de Zinkvallaan in Hemiksem verbindt, zijn afgerond. Het recreatieve pad loopt langs de zuidelijke dijk van de Bovenvliet en door het bos aan de wijk Kerkeneinde. De werken waren deel van het ‘Landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem- Schelle’ van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is als waterloopbeheerder dan weer bouwheer van het fietspad. De gemeenten Schelle en Hemiksem vervolledigen het projectpartnerschap.

Vanaf de Provinciale steenweg rijden fietsers voortaan over het drie meter brede fietspad. Het pad volgt de Bovenvliet, tot het via een nieuwe fietsbrug de waterloop oversteekt. Via een stuk langs het industrieterrein en het bos maakt het fietspad de aansluiting op de Zinkvallaan in Hemiksem. Het hele traject is ongeveer anderhalve kilometer lang.

De spoorlijn Antwerpen-Puurs kruist het traject. Die hindernis werd omzeild met een fietsbrug uit kunststof onder de spoorwegbrug. Ter hoogte van de spoorweg sluit het fietspad aan op de Noeversebosweg. Verderop maakt het nieuwe pad een connectie met de Leonard Vereyckenplaats.

De fietsverbinding loopt deels door een groene omgeving, een natuurlijke inrichting was dus op haar plaats. Tussen de spoorwegbrug en de Zinkvallaan krijgt het pad een halfverharding, wat mooi past in de landelijke omgeving. Nieuwe houtkanten en ijsvogelwanden zijn een meerwaarde voor de biodiversiteit. Eén ijsvogelwand werd al geplaatst, een tweede wordt in het najaar aangelegd. Dan volgt ook nog de aanplant van een honderdtal bomen. Tegelijk worden exoten bestreden langs het traject. Het groene plaatje maakt het fietspad ideaal voor recreanten. Uiteraard biedt het ook een veilig alternatief voor het fietsende schoolverkeer of woon-werkverkeer tussen Schelle, Hemiksem en Aartselaar.

VLM, VMM, Schelle en Hemiksem zorgden voor de financiering van het fietspad ten bedrage van 1 714 581,14 euro inclusief BTW. Aannemer van Mols Contractors en onderaannemer Van Raak voerden de werken uit.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten