Nieuw camerasysteem voor Lier, markt verhuist, varkens in Koningshooikt
LIER – In de strijd tegen sluikstorten besliste het college van Lier om een nieuw camerasysteem aan te kopen. Het camerasysteem kan anoniem worden ingezet op bijna elke locatie en levert duidelijke beelden bij geringe lichtintensiteit.
In 2015 en 2016 kocht de stad een mobiel camerasysteem om sluikstorters te vatten op verschillende sluikstortgevoelige plaatsen. Met dit systeem werden verschillende sluikstorters betrapt, zoals recent nog ter hoogte van de OCT in de Deensestraat. In samenwerking met Ivarem en de Lokale politie konden de sluikstorters, die meerdere keren per week grote hoeveelheden kwamen sluikstorten, geïdentificeerd en bestraft worden. De stad wil verder inzetten op het terugdringen van sluikstorten, maar het huidige camerasysteem bleek beperkt. Het kan niet altijd en overal ingezet worden. Ook bij valavond of ’s nachts bleek het oude camerasysteem niet ideaal om sluikstorters te kunnen identificeren. Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA): ‘Om deze redenen ging de stad op zoek naar een nieuw camerasysteem dat tegemoet komt aan de beperkingen van het vorige systeem. De aankoop van dit nieuwe systeem was niet onmiddellijk voorzien, maar is wel wenselijk om de continuïteit van de handhaving op verschillende locaties te garanderen.’
Ivo Andries (Open Vld), schepen voor proper Lier: ‘Als stad willen we onder de noemer ‘Proper Lier’ blijvend werk maken van een proper openbaar domein. De strijd tegen sluikstort maakt daar deel van uit. In eerste instantie gaan we na hoe we sluikstort kunnen ontmoedigen. We rekenen natuurlijk ook op de medewerking van alle Lierenaars om onze stad netjes te houden.’ Het camerasysteem kost 9 438 euro inclusief BTW, exclusief jaarlijkse onderhoudskost van 1 450 euro inclusief BTW per jaar. De aankoop kan volgend jaar ingebracht worden als investeringskost bij FOD Binnenlandse Zaken.
De zaterdagmarkt vond ruim vijftien maanden plaats op haar verhuislocatie tussen het Renaat Veremansplein en de Anton Bergmannlaan. Dankzij de hoge vaccinatiegraad en de coronacurve kan de markt nu terug naar haar vertrouwde omgeving van de Grote Markt, Eikelstraat en Zimmerplein. Om dit in de kijker te zetten, bestelde de stad 2 500 Lierse vlaaikes bij de Orde van het Lierse Vlaaike om gratis te schenken aan de horeca gelegen op de marktzone. Zo kunnen de horeca-uitbaters hun klanten tijdens de eerste zaterdagmarkt een gratis Liers vlaaike aanbieden bij een betalende consumptie.
Dit jaar blaast Koningshooikt 200 kaarsjes uit. De grote festiviteiten zijn, omwille van corona, een jaartje uitgesteld. Toch wordt Jut200 al in gang getrokken. Wie rondwandelde in Koningshooikt ontdekte de voorbije weken her en der kleurrijke, gepimpte varkens in de etalages. Op initiatief van de Dorpsraad zorgden de Hooiktse verenigingen voor kunstwerkjes met kroontjes, gouden staartjes of artistieke outfits. De feestvarkens zijn ook te bewonderen in de ‘digitale expo’ op www.dorpsraadkoningshooikt.be. Morgen vrijdag worden de varkens ontvangen op het stadhuis. Daarna maken ze zich op voor de ‘kunstvarkenstentoonstelling’ in galerij ART UUR (Lisperstraat 60). Je kan de showbeesten er een week lang bewonderen. Op zondag 12 september keren ze dan in stoet terug naar Koningshooikt waar ze om 13 uur aankomen en daarna geveild worden. De opbrengst van elk geveild kunstvarken gaat naar de kassa van de deelnemende vereniging. Zondagmiddag is er ook een klein dorpsfeest of mini-jaarmarkt waar de verenigingen een hapje en een tapje voorzien. (EM / Foto Stad Lier)