• 23/06/2024

Niet minder dan 7 000 Deurnenaars vroegen al een winterpakket aan

DEURNE – Eerder deze week schreven we al dat inwoners van Deurne een winterpakket kunnen aanvragen. Een winterpakket is gratis voor iedereen en bestaat uit een glazen bokaal met enkele theelichtjes, twee raamstiften, een bakmix om koeken te maken, een raamaffiche en een postkaartje. In geen tijd werden er al 7 000 van aan de man gebracht.

De komende kerstperiode liep als een rode draad door de districtsraadzitting van gisteravond. Sandra Wintershoven (Vlaams Belang) vroeg waar de kerstverlichting zou worden opgehangen en partijgenoot Guy Dirckx had vragen over het plaatsen van de kerstbomen. ‘Waarom staat er sinds 2019 geen kerstboom meer voor het districtshuis?’ Ik hoor dat het college wel degelijk twee grote kerstbomen gaat zetten op andere locaties samen met nog vele andere kleine exemplaren.’ Schepen Frank Vercammen (sp.a) ‘Het niet plaatsen van een kerstboom voor het districtshuis wordt ruim gecompenseerd door het aanbrengen van verlichting in de loofbomen errond  Ook de winkelstraten zullen worden verlicht. De verlichting treedt in werking op maandag 7 december en blijft branden tot woensdag 6 januari 2021. Eerder ontsteken gaat niet want ze werkt op met zonne-energie aangedreven batterijen. Die hebben een beperkte levensduur. Er wordt bijkomende kerstverlichting aangebracht in de Gallifortlei, de Frans Craeybeckxlaan – waar ook boompjes komen –  het Wim Saerensplein en aan kliniek Monica.’

De werken aan de Frans Craeybeckxlaan zullen allicht een agendapunt vormen tijdens alle districtsraden van de huidige legislatuur. Mathijs Post (Groen) en Manal Toumi (PVDA) hadden een aantal vragen die ze hadden gekregen van buurtbewoners in verband met de proefopstelling die een onveilige situatie voor fietsers kan vormen. Burgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): ‘Er zijn  inderdaad een aantal problemen gerezen maar, geef toe: de Frans Craeybeckxlaan is nooit een veilige straat geweest. Voor de corona zijn er verschillende nulmetingen gebeurd. Nu heeft dat totaal geen zin meer want uiteraard geven ze in de huidige situatie een vertekend beeld. Onze bedoeling is om de kern van Deurne verkeersluw te maken. Nu al is duidelijk dat er bijkomende verlichting moet worden aangebracht en dat er oplossingen moet komen voor een mazoutleverancier en iemand die er probeert door te geraken met een ladderlift. Al deze problemen – ook wat de fietsers betreft – komen onder meer te sprake tijdens een onderhoud dat ik morgen (vandaag dus, EM) met alle betrokkenen zal hebben.’

Hoofdbrok was de goedkeuring van aanpassing twee van het meerjarenplan. Freya Van Alsenoy (N-VA): ‘Je kan zien welke koers het college vaart. Er werden al vele initiatieven genomen en er komen er nog. Uiteraard kunnen niet alle budgetten in hun geheel worden overgedragen. Sommige kosten werden al gemaakt en sommige artiesten werden al gedeeltelijk uitbetaald. Dat onze initiatieven succesvol zijn bewijzen de winterpakketten waarvoor vijftien procent van de bevolking zich heeft aangemeld. Dat is enorm veel.’ Charisse Verberckmoes (sp.a): ‘Wij hebben vertrouwen  in dit bestuur. Twee opmerkingen: aan de Bisschoppenhoflaan zouden er ook werken mogen worden opgestart en intelligente verkeerslichten zouden een oplossing kunnen bieden voor het fileprobleem.’ Deze twee partijen keurden, samen met Open Vld (de meerderheid dus),  de aanpassingen goed.

De anderen stemden tegen : VB (Jan Van Wesembeeck: ‘De laatste jaren stemmen we alleen maar over aanpassingen. In 2023 zullen we hierdoor het bos door de bomen niet meer zien), Groen (Mathijs Post: ‘Jammer dat we meer uitgeven aan kerstverlichting dan aan jeugdwerking of de sociale kruidenier’) en PVDA (Kristof Vissers: ‘Er werd niet gedacht aan alternatieven om armoede te bestrijden en er is een tweede sociale kruidenier nodig.’). De enige verkozene van CD&V, Hassan Aarab, was afwezig.

Edwin MARIËN

Foto: Antwerpen.be

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten