• 17/06/2024

Niet langer uitstel voor levensbelangrijke ingrepen dankzij profs UA en UZA

WILRIJK – Heb je recent een reactie gedaan tijdens algemene verdoving? Voorheen moesten de testen doorgaans minimaal zes weken worden uitgesteld.

Dit is nu verleden tijd. Uit onderzoek van UAntwerpen in het labo allergologie-immunologie op Campus Drie Eiken in Wilrijk en het UZA Edegem blijkt dat je vroeger kan getest worden. Levensbelangrijke ingrepen moeten voortaan niet meer uitgesteld worden.

Al ruim 25 jaar lang verrichten het labo Immunologie-allergologie van de Universiteit Antwerpen en de dienst Immunologie-allergologie van het UZA baanbrekend onderzoek naar de mechanismen en diagnose van allergie ten opzichte van geneesmiddelen.

Dr. Marie-Line van der Poorten: ‘Vandaag heeft dit onderzoek ertoe geleid dat het UZA internationaal erkend is als een excellentiecentrum voor geneesmiddelenallergie en allergie tijdens algemene verdoving.’

Dr. Van der Poorten is  doctoraatsstudente immunologie onder leiding van prof. dr. Didier Ebo, prof. dr. Vito Sabato en prof. dr. Margo Hagendorens.

Allergische reacties op verdoving zijn relatief zeldzaam. Het gebeurt bij één op de 10 000 ingrepen.

Maar ze kunnen wel levensbedreigend zijn. Dat bewijzen de cijfers die de Antwerpse onderzoekers door de jaren heen wisten te verzamelen.

Bij 400 van de 608 patiënten die allergisch reageerden op een algemene verdoving, ging het om een potentieel levensbedreigende reactie.

Tot voor kort werd gesteld dat de diagnostiek naar de oorzaken van reacties op algemene verdoving pas kon gestart worden ten vroegste zes weken na de ingreep. Dit leidde soms tot uitstel van levensbelangrijke ingrepen.

De Antwerpse onderzoekers toonden aan dat patiënten al vanaf vijf dagen na de reactie getest kunnen worden op allergieën.

Het idee dat er alleen correct getest kan worden vanaf zes weken na de reactie, wordt met deze nieuwe inzichten dus definitief verworpen.

Deze bevinding zal de zorg in de toekomst optimaliseren, zowel voor patiënten als voor de artsen.

De American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI), een van de grootste verenigingen voor allergologen en immunologen wereldwijd, noemt het onderzoek een ‘practice changer’. Dr. Van der Poorten: ‘De nieuwe data zijn dan ook van groot belang voor de allergoloog in de klinische praktijk.’ (EM / Afbeelding  UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten