• 12/07/2024

Niet alle Borgerhoutse helden kregen een Gouden Reuske in De Roma

BORGERHOUT – Dinsdagavond werden de Borgerhoutse helden gehuldigd tijdens de tweede editie van het Gala van de Gouden Reuskens in De Roma. Er waren meer dan 100 genomineerden en acht winnaars. Alle 1 100 tickets waren aan de man gebracht.

Indien we één ding mogen onthouden dan is het dat Borgerhout bulkt van het talent. Het was dan ook een pleiade van districtbewoners die de revue passeerden. Meest ontroerend moment was toen Stephanie Van Houtven (40), voormalig districtsburgemeester namens Vooruit, op het podium verscheen. Zij is ongeneeslijk ziek. ‘Bij mij werd de diagnose van baarmoederhalskanker vastgesteld met uitstralingen naar mijn lymfeklieren, bekken en buik. En zeggen dat dit op een heel eenvoudige manier had kunnen verholpen worden: door een HPV-test, iets wat in mijn tijd nog niet bestond.’ Dankzij haar passage in Ter Zake heeft België het over een andere boeg gegooid. ‘Er werd nu toch besloten om op een andere manier te testen. Het is nodig dat jongens én meisjes zich laten inenten met het HPV-vaccin. Voor meisjes is het belangrijk dat ze om de drie jaar langsgaan bij de gynaecoloog.’

En wat gezegd van Helene Verbruggen (84)? Ze geeft drie keer per week computerlessen aan 50+-ers. Ze onderging een zware operatie, verloor haar spraak, maar de computerlessen hielpen er haar bovenop. En dat niettegenstaande de lift in haar appartementsgebouw al weken stuk is en zij op de vijfde verdieping woont. Onder de niet-winnaars ook bekende namen als Rode Duivel Jeremy Doku en Discobaar A Moeder.

Een 30-koppige jury, bestaande uit Borgerhoutenaren van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot sportfanaat, intra- en extramuros, koos de laureaten. BorgerBeeldig (mooimaker) ging naar De Wereld van Rayaan, een organisatie die zich inzet om een toegankelijk vrijetijdsaanbod te kunnen aanbieden aan kinderen en jongeren met het autisme spectrum stoornis. Jongeren van WVR breiden samen sjaals met Borgerhoutse senioren om daklozen een warme winter te bezorgen. Op zondag 7 mei organiseren ze een rustige reuzenloop voor mensen met autisme.  Mohamed Amin Chaib werd BorgerRookie (jong talent). Hij schreef een boek over zijn broer die evolueerde van bakker naar IS-terrorist. Hij is islamdeskundige in de moskee, doceert aan de Karel de Grote Hogeschool en is voorzitter van de jongerenorganisatie De Palmboom. BorgerBende (topteam) was voor Moving Ground, dat een groot aanbod heeft voor jongeren in Muziekcentrum Trix onder leiding van Evelyne Vanhecke.

Ook het publiek mocht een prijs uitreiken, BorgerNieuw (opvallende nieuwkomer). Dat werd Tika Tiramisu (25). Ze verkoopt haar tiramisu  bij lokale winkels én begin december opende ze een nieuwe eigen zaak op ’t Eilandje. Ze kreeg zopas een rol in een nieuwe fictiereeks op VRT Max. VRT-verslaggever en rechterhand van Rudi Vranckx, Yassine Atari ,won de BorgerMondo (internationale bekendheid). Het begon allemaal in een Syrisch vluchtelingenkamp tijdens een inleefreis met jongeren uit Borgerhout. De BorgerBelg ( (nationale bekendheid) hoeft geen verdere introductie: Reuzen vzw. BorgerBouwer (supervrijwilliger) was voor de 100-koppige bende Pleinpatrons & – patrona’s. Tien jaar geleden startten JES, Kras & Samen Op Straat het project pleinpatron(a)s op in Borgerhout. Jongeren tussen zestien en 25 jaar, die de pleinen door en door kennen doordat ze er opgroeiden of actief pleingebruiker waren, worden opgeleid om als pleinpatron aan de slag te gaan. Intussen werd het product overgenomen in Antwerpen, Anderlecht, Brussel en Gent. BorgerGoud (lifetime achievement) ging naar Joost Sierens (60). De voormalige Gentbruggeling is al 40 jaar uitbater van de Carrefour en is tien jaar voorzitter van winkeliersvereniging Boho2140 Hij is mede-organisator van Borgerrio, de Reuzenstoet en de Ramadanmarkt. Onlangs lieten we hem hier nog aan het woord over het boek dat hij schreef over de Turnhoutsebaan.

Edwin MARIËN

Foto Dries LUYTEN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten