• 15/07/2024

Nielse Trappistenfeesten pakken uit met kersverse blonde Rochefort Tripple

NIEL – De brouwerij Rochefort lanceert voor het eerst sinds 65 jaar een nieuw Trappistenbier. De Rochefort Triple Extra ligt vanaf nu zaterdag in de winkelrekken. Ook tijdens de Nielse Trappistenfeesten nu zaterdag en zondag is het bier te proeven.

Met de Rochefort Triple Extra, het enige blonde bier in het Rochefort-gamma, hebben de organisatoren van de Nielse Trappistenfeesten (op de foto een sfeerbeeld van vorig jaar) een exclusieve primeur te pakken.

Nog voordat de beroemde bieren van Trappistes Rochefort (Rochefort zes, acht en tien graden) in de jaren ‘50 werden geproduceerd, brouwden de monniken van Rochefort in 1920 gedurende meerdere jaren een ‘extra zwaar blond’ bier. Nu, 100 jaar later, doen ze dat opnieuw, geïnspireerd op het originele recept: de Trappistes Rochefort ‘Triple extra’.

Het bier is zacht en met een sterke body zoals herkenbaar is bij de klassieke Rochefort zes, acht en tien graden.

De Triple Extra valt op door de goudblonde kleur, de citrustonen en de kruidige geur. Het alcoholpercentage is 8,1 procent.

De ‘Triple extra’ drink je bij voorkeur uit het bijpassende Rochefort-glas en serveer je best tussen de zes en negen graden.

Het nieuwe bier wordt in eerste instantie wel nog maar in beperkte oplage geproduceerd. ‘We zijn verrast door de kwaliteit van de eerste brouwsels, maar we zullen het bier blijven evalueren en bijsturen waar nodig’, aldus de woordvoerder van de abdij. ‘De kleur van het etiket van de nieuwe trappist wordt paars, ‘een kleur die zeer aanwezig is in de katholieke religie en ook de kleur van vriendschap.’

Maar dat is zeker niet de enige reden om af te zakken naar de 29ste Trappistenfeesten. Want naast vertrouwde namen als Westmalle, Chimay en Achel (om er maar enkele te noemen) pakken de organisatoren jaarlijks uit met alle Trappistenbieren ter wereld in haast al hun variëteiten.

Er zijn ook bieren die in de reguliere handel niet te verkrijgen zijn. Omdat de Trappistenfamilie de laatste jaren fors uitbreidde is dat een echt huzarenstukje.

Eén van de specialiteiten is de Chimay Grande Réserve Oak Aged, trappistenbier gerijpt op eiken vaten.

Daarvan staan alle edities sinds 2016 (rum, cognac, whisky, nieuwe eik en armagnac) op de kaart.

Naast Trappistenbier serveert de organisatie Trappistenwijn, Trappistenlikeuren, Trappistenkoffie, Trappistenkaas, Trappistenbitterballen en zelfs een gin-tonic met Trappistengin.

Wie tijdens het komend weekend wil komen genieten van (bijna) al het lekkers dat Trappistenabdijen te bieden hebben moet dit jaar wel een tafel reserveren, zodat de feesten coronaproof kunnen verlopen. Reserveren is gratis en doe je op https://trappistenfeesten.be.

De opbrengst gaat zoals gewoonlijk naar Chiro Hiro uit Niel. Zij kunnen de opbrengst van deze 29ste editie van de Trappistenfeesten goed gebruiken, want achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw lokaal. (EM / Foto Rita Vinck)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten