• 18/07/2024

Nicaterras aan Galbergen, biënnale in Rauw, bezoek Smitsmuseum met gids

MOL – Op zaterdag 28 augustus is iedereen welkom op het Nicaterras dat uitzonderlijk plaatsvindt van 12 tot 18 uur aan speelplein Galbergen, Don Boscostraat 35, Mol. Hiervoor slaan het Nicaraguacomité en het upcycle-atelier Pimpernieuw de handen in elkaar. Naast de aanwezige speeltuin en bossen zorgt ook de circusschool voor de nodige animatie.

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus trekken maar liefst 40 kunstenaars naar de put van Rauw voor het kunstenfestival ‘De Biënnale van Mol-Rauw’.

De biënnale is een kunstenfestival waarbij kunstenaars in interactie gaan met de buurt en de inwoners. Zaterdag ben je welkom aan de Blauwe Keidreef 3 van 12 uur tot 23u45, zondag van 12 tot 20 uur

Hilde Valgaeren (N-VA), schepen van cultuur: ‘Internationaal onbekende meesters brengen de kunst naar plaatsen die erom vragen. Ze tonen nieuwe manieren om met kunst aan de slag te gaan of om met mekaar om te gaan. De biënnale is een initiatief dat van de kunstenaars uitgaat en ook door hen wordt georganiseerd, waarbij ze op zoek gaan naar verbinding.’

Ontdek op zondag 29 augustus het Jakob Smitsmuseum samen met een doorwinterde Smitsgids. Inschrijven is verplicht en kan via jakobsmits@gemeentemol.be. De gidsbeurt start om 14 uur in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a, en duurt ongeveer een uur.

Deelnemen kost vijf euro. Volwassenen met korting of jongeren tussen achttien en 26 jaar betalen vier euro. Het bezoek is gratis voor wie jonger is dan achttien of voor houders van een Museumpas. De organisatoren beloven je alvast een beklijvende cultuurnamiddag vol anekdotes en interessante kunstkennis.

Valgaeren: ‘Jakob Smits is één van onze grootste Belgische schilders. Hij werd in 1855 in Rotterdam geboren, maar kwam al in 1888 naar ons gehucht Achterbos. Hij bleef hier tot zijn dood in 1928. In die periode penseelde en etste hij een oeuvre bij mekaar dat door August Vermeylen een ‘hoogste glorie van onze kunst’ genoemd werd. De collectie van het Jakob Smitsmuseum bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen, tekeningen en etsen van Jakob Smits en van kunstenaars van de Molse school.’

Ga op zondag 12 september per fiets op zoek naar enkele verborgen parels in de Molse gehuchten. Deze begeleide tocht start om 14 uur aan de ingang van het NMBS-station, Statieplein 1. De Molse Gidsenkring staat klaar om je coronaveilig te ontvangen. Deelnemen kost vijf euro. Men aanvaardt ook vrijetijdscheques. Inschrijven is verplicht en doe je via www.visitmol.be/oppadmeteengids tot 10 uur op de dag van de rondleiding. De plaatsen zijn beperkt.

Heb je het voorbije jaar al genoeg gewandeld en ben je toe aan iets anders? Schrijf je dan zeker in voor de begeleide fietstocht van de Molse Gidsenkring. Ze loodsen je langs verborgen parels en pittoreske plekjes van enkele Molse gehuchten. Elke recreatieve fietser haalt z’n hartje op tijdens deze drie uur durende tocht. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten