• 09/10/2024

Netwerkorganisatie Nektari stelt meer dan 150 nieuwkomers aan het werk in Puurs

PUURS-SINT-AMANDS – Vlaams ministers Bart Somers (Open Vld, zie foto), minister van inburgering en Jo Brouns (CD&V), minister van werk,  slaan de handen in elkaar om nieuwkomers sneller aan het werk te zetten. Het hervormde inburgeringstraject verplicht inburgeraars zich binnen de twee maanden in te schrijven bij VDAB. Eén jaar na het startschot van het hervormde inburgeringstraject, is er een immense stijging van inburgeraars die begeleid worden naar werk.

Vanmiddag bezocht Somers netwerkorganisatie Nektari in Puurs-Sint-Amands. Nektari stelt 600 personen tewerk waarvan een 150-tal kwetsbare profielen. Het gaat dan bijvoorbeeld over nieuwkomers die nog geen Nederlands spreken. Door Nederlandse les aan te bieden op de werkvloer maar ook flexibele uren te voorzien voor alleenstaande moeders en kinderopvang voor het personeel, profileren ze zich als een ideale werknemer.

Bruno De Maeyer, gedelegeerd bestuurder Nektari: ‘Nektari probeert een lange termijnperspectief te bieden aan mensen in kwetsbare (arbeids)situaties vanuit een veilig en ondersteunend kader met verantwoordelijkheden. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt kunnen we niet langer talent negeren omwille van relatief makkelijk te overwinnen drempels, zoals taal, mobiliteitsarmoede, geen toegang tot kinderopvang,…  Via het lokaal tewerkstellingsplatform verbindt Nektari  de noden van kwetsbare groepen met de arbeidsbehoeften van lokale bedrijven. Samen met VDAB, GTB, OCMW’s, CAW’s en outreachende lokale organisaties én lokale bedrijven willen we een engagement uitspreken om iedereen die wil werken aan een vaste job te helpen.’

Eén jaar na het hervormde inburgeringstraject, schrijft 83 procent van de inburgeraars zich in bij VDAB waar dit vroeger slechts zeventien procent  was. De doelstelling blijft nog steeds 100 procent. Somers: ‘De arbeidsmarkt is de beste plaats om te integreren.’ Op 1 maart 2022 ging het nieuw inburgeringsdecreet van start. Het hervormde traject bestaat uit vier pijlers. Nieuwkomers moeten een cursus maatschappelijke oriëntatie volgen gekoppeld aan een gestandaardiseerd examen. Hier wordt praktische kennis gedoceerd over onze samenleving en leren nieuwkomers ook over onze waarden en normen. Nieuwkomers leren Nederlands. Er is een verplichte toeleiding naar werk, binnen de twee maanden moet je ingeschreven zijn bij VDAB. Iedere nieuwkomer volgt een netwerk- en participatietraject. Dit kan bestaan uit vrijwilligerswerk of 40 uur optrekken met een buddy.

Somers: ‘De hervorming van de inburgeringscursus werpt zijn vruchten af. Een loutere inschrijving bij de VDAB is niet voldoende. Een goede begeleiding in de arbeidsmarkt is cruciaal om mensen kansen te geven. Op veel werkplaatsen kan je Nederlands leren op de werkvloer. Werken geeft je daarnaast een extra netwerk waardoor je sneller volledig tot de maatschappij kan behoren. Het valt op dat 40 procent van de inburgeraars hooggeschoold is, het is belangrijk dat ook zij hun volledige talenten kunnen inzetten op onze arbeidsmarkt.”

 Brouns: ‘Door inburgeraars onmiddellijk in te schrijven bij VDAB en alle ondersteuning te geven die ze nodig hebben, kunnen ze sneller hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Dat is geen straf. Werken is de weg naar zelfstandigheid. Het is een stap naar emancipatie en integratie. De dienstverlening van VDAB staat klaar om alle nodige ondersteuning te geven op de weg naar die arbeidsmarkt – om inburgeraars op hun eigen benen te laten staan. Niet alleen leiden we mensen sneller toe naar de arbeidsmarkt, zo bouwen we ook verder aan de weg naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. De arbeidsmarkt staat immers nog steeds in brand, we hebben alle handen nodig. Deze toeleiding is een absolute win-win. Voor de arbeidsmarkt, voor onze inburgeraars, voor de integratie in onze samenleving.’ Patrick Bosmans, Agentschap Integratie en Inburgering Antwerpen: ‘Wij engageren ons via deze samenwerking om onze dienstverlening maximaal  toegankelijk te maken voor personen die werken of in een traject naar werk zitten. Dat doen we door onze cursussen ook ’s avonds, in het weekend en online aan te bieden. Daarnaast zetten we net als VDAB in op diploma-erkenning.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten