• 17/07/2024

Nederlander Pascale Eenkhoorn de snelste in kopgroep van drie in Heistse Pijl

HEIST-OP-DEN-BERG – De Nederlander Pascale Eenkhoorn was vanmiddag de beste in een kopgroep van drie aan het eind van de Heistse Pijl. Hij was sneller dan zijn medevluchters, Yves Lampaert en Jonas Ryckaert.

De Heistse Pijl kent een zeer lange traditie. De eerste editie werd verreden in 1947 maar er  werd wel  niet georganiseerd tussen 1982 en 2007. In 2008 kwam de koers opnieuw op de kalender. Toppers als Greg Van Avermaet, Tom Boonen – die tweemaal won – en Dylan Groenewegen sieren de erelijst. Vorig jaar stak corona stokken in de wielen. Uiteindelijk ging de wedstrijd toch door maar als kermiskoers en met Sasha Weemaes als winnaar.

Dit jaar werd de start voor het eerst gegeven in Vosselaar. Vervolgens werden verschillende gemeenten uit de Kempen aangedaan: Beerse, Rijkevorsel, Merksplas, Gierle, Lille, Poederlee, Lichtaart, Sint-Jozef-Olen, Geel, Oosterlo, Zammel, Westerlo, Tongerlo, Voortkapel, Noorderwijk, Herentals, Herenthout, Itegem, Berlaar en Hallaar om – na net geen 100 kilometer – voor het eerst te passeren aan de aankomstlijn in Heist-op-den-Berg, waar nog zes plaatselijke ronden dienden afgelegd.

Met ex-winnaar Groenewegen en Fabio Jakobsen aan de start zag het ernaaruit dat een sprinter zijn naam aan de erelijst zou toevoegen. De Kempen zijn dan wel biljartvlak, maar de korte, nijdige, beklimming (met een maximum stijgingspercentage van veertien procent) aan het Kerkplein, telkens op één kilometer voor de aankomstlijn, zorgde ervoor dat het peloton nooit compact was. Bovendien kwam Fabio Pedersen ten val in de plaatselijke ronde en staakte hij de strijd. Met het oog op de Ronde van Spanje wou hij geen onnodige risico’s nemen.

Een streep door de rekening van Deceuninck-Quick Step dat dan maar de kaart Lampaert trok. De Belgische kampioen tijdrijden probeerde het alleen maar kreeg het gezelschap van Eenkhoorn en Ryckaert. De (jawel) voormalige veldrijder trok aan het langste eind. Eenkhoorn: ‘Ik zag deze wedstrijd in ieder geval niet als een België-Nederland. We hadden een plannetje opgemaakt om met Dylan (Groenewegen) te gaan maar anderzijds hadden we ook afgesproken om gewoon te koersen. Dit is een attractieve wedstrijd. Het scenario dat vandaag werd uitgetekend is leuker dan dat van een massasprint. Het is best wel een harde koers en de kaarten werden anders gedeeld dan velen vooraf hadden gedacht.’

‘Ik weet van mezelf dat ik heel snel ben. De laatste twee kilometer zat ik in een ideale positie. De andere twee hebben ook niks geprobeerd zodat ik vanachteruit mijn sprint kon lanceren en zodoende puur op snelheid over hen heen kon gaan. Ik verneem hier net dat ik de trofee Michael Goolaerts ook win. Ik heb Michael gekend. Hij was een paar jaar ouder dan ik. Het is bijzonder erg wat hem is overkomen.’ Eenkhoorn kreeg de trofee omdat hij het vaakst als eerste doorkwam tijdens de derde, vierde en vijfde passage op de Heistse Berg. Luc Vleugels (CD&V), burgemeester van Heist-op-den-Berg ziet het groots. ‘De bonzen van de bond hebben al opgemerkt dat we hier een venijnig parcours hebben. Het is bovendien een zeer selectieve omloop. De renners kregen een behoorlijk stijgingspercentage onder de wielen geschoven. Daarom is het misschien wel geschikt voor een nationaal kampioenschap. Misschien komt dat er ooit van.’’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten