• 21/06/2024

Naya Van Puyvelde uit Wijnegem uitgeschakeld door pech op Jeugd Winterspelen

WIJNEGEM – De shorttrackers hebben hun competitie erop zitten op de Jeugd Winterspelen in Italië. Nu zijn de skiërs volop aan de slag. Vandaag trad één Antwerpse aan, Naya Van Puyvelde uit Wijnegem, maar zij haalde de finish niet. Ze was trouwens niet de enige. Er verschenen 88 meisjes aan de start. Daarvan werden er 25 uitgeschakeld in de eerste reeks van de slalom en nog eens dertien in de tweede. Uiteindelijk won de Oostenrijkse Lenonie Reich voor een Duitse en een Zweedse.

Naya had dus pech. Ongeveer halfweg de eerste reeks klikte haar ski uit. ‘Dat kan iedereen overkomen. Bij mij is het al maanden geleden dat ik er nog mee te kampen kreeg en dan gebeurt het net tijdens zo’n belangrijke wedstrijd. Ik zag het wel zitten maar goed, dit is heirkracht.’

‘Gisteren, bij de jongens, was het weer heel slecht. Vandaag hing er een klein beetje mist. De slalom is mijn beste discipline, dus ik had gehoopt op een plek bij de top vijftien maar achteraf bekeken mag ik niet ontevreden zijn. Mijn trainer is dat ook niet, net zomin als mijn ouders.’ Ook morgen is Naya de enige Antwerpse die aan de slag moet. ‘De reuzenslalom ligt me minder goed. Ik zie wel waar ik uitkom.’

Opvallend: Naya is samen beginnen skiën met Ioannis Bouas. Nu, bijna zeventien  jaar later, zijn beiden aanwezig op de Jeugd Winterspelen. We zijn allebei op zeer jonge leeftijd beginnen skiën. Ik was amper 2,5 jaar. We zijn samen verder doorgegroeid en op zesjarige leeftijd sloten we aan bij een club.’

Toen de skipiste in ’s-Gravenwezel de deuren sloot, scheidden hun wegen even maar nu zijn ze al verschillende jaren samen opnieuw aan de slag bij Snow Valley in Peer. ‘Ik maak er ook deel uit van het Racing Team dus het is niet meer dan logisch dat ik daar train.’

‘We vormen met nog een paar anderen een kliek die samen optrekt. Een officiële naam hebben we niet. Ik werd geboren in Brasschaat en volg TSO Sport aan Sint-Eduardus in Merksem. Volgend jaar moet ik een nieuwe richting kiezen. Mijn voorkeur gaat uit naar de zorg of naar talen maar ik moet eerlijk zijn: een studie in de zorg is bijna onmogelijk te combineren met mijn ski-carrière.’

‘De voorbije dagen zijn we naar de shorttrackers gaan kijken  en die hebben mij op hun beurt vandaag aangemoedigd vanuit de tribune. En uiteraard hebben we elke dag getraind ook al was dat niet eenvoudig omdat de weersomstandigheden niet ideaal waren. Anderzijds was dat misschien niet slecht want ook tijdens de wedstrijd kan je daarmee af te rekenen krijgen.’

‘Mijn doel is om binnen een paar jaar tot de top 30 van de wereld te behoren. Uiteraard kan dat niet door alleen maar in België te trainen. Per jaar verblijf ik ongeveer 140 dagen in het buitenland, meestal in Oostenrijk en soms ook in Italië. Dat is moeilijk te combineren met schoollopen maar goed, het moet wel he. Mijn ultieme droom is uiteraard om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen.’

Het voorlopig hoogtepunt van haar nog jonge carrière lag in het Canadese Panorama in maart vorig jaar. ‘Dat was op het WK junioren. Totaal onverwacht werd ik derde op de slalom bij de U18. Het is moeilijk om zeggen wat mijn geliefkoosde piste is. Val Thorens is een leuk gebied in een mooie omgeving met goede sneeuw en je kan skiën tot voor de deur. Maar naar Leogang ga ik ook graag. De sneeuwcondities zijn er uitstekend, net als de trainingspiste. Een dan heb je nog het immens grote Val d’Isère of de trainingspiste in Les Deux Alpes.’

Edwin MARIËN

Foto FB

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten