• 24/06/2024

Naya Van Puyvelde ontgoocheld na diskwalificatie op Jeugd Winterspelen

WIJNEGEM – Naya Van Puyvelde uit Wijnegem, de Belgische skister op de EYOF-winterspelen, was hoorbaar ontgoocheld na haar prestatie op de reuzenslalom. Nadat ze gisteren de finish niet haalde op de slalom werd ze nu gediskwalificeerd.

83 meisjes hadden zich ingeschreven voor de reuzenslalom. Drie van hen verschenen niet aan de start, achttien vielen uit in de eerste reeks en twaalf anderen in de tweede. Het goud was voor de Italiaanse Ludociva Righi, die won voor een Zweedse en een Oostenrijkse.

Van Puyvelde: ‘Ik had dit niet verwacht. Ik had het parcours van de reuzenslalom goed verkend maar op een bepaald moment kwam ik te laat en stond ik zo goed als stil. Ik moest terug naar boven klimmen en ben nog wel gefinisht maar ik vreesde toen al dat men mij zou diskwalificeren. Dat gebeurde dan ook nadat alle meisjes de eerste reeks hadden afgewerkt. Ik kan er wel inkomen. Het is de bedoeling dat je de poorten in één vlotte beweging neemt. Al vanaf het moment dat ik aan het klimmen was, wist ik: ‘dit loopt niet goed af.’’

Bij de eerste tussentijd was er nog niks aan de hand. Naya kwam door als 37ste, niet slecht, aangezien de reuzenslalom niet meteen haar specialiteit is. ‘Indien alles perfect was verlopen zat een top 30-plaats er wellicht in maar nu had ik sowieso al tien seconden verloren. Doodjammer, zeker na wat me gisteren is overkomen. Ik hoop dat ik nu zaterdag op de Super G nog iets kan tonen.’

Topskiër zijn in Vlaanderen of België: het is nog steeds niet evident. Gisteren schreven we al dat Naya op amper 2,5 jarige leeftijd begon te skiën. ‘Dat kwam vooral door mijn ouders. Die gingen vaak (recreatief) skiën in Zell am See. Uiteraard ging ik mee en voor ik het wist stond ik op de latten. Dat viel heel goed mee. Ik heb ook nog aan andere sporten gedaan. Ik heb gezwommen, gedanst en geturnd, maar allemaal recreatief. En op een bepaald moment heb ik dat allemaal laten vallen om me volledig op het skiën te focussen.’

‘Maar, zoals je zelf zegt, om het te maken in deze sport ben je verplicht om vaak naar het buitenland te gaan. Dat is niet evident. Gelukkig heb ik een sponsor voor mijn ski’s en voor mijn helm. Hier op de Jeugd Winterspelen wordt de kledij geschonken door het BOIC.’

“Tijdens de lockdowns mochten we als U16 ook niet indoortrainen. Ik moest me toen beperken tot individuele fysieke training. Nu trainen we terug in Peer. Daarnaast ben ik met het team vaak op buitenlandse skistage of naar wedstrijden in het buitenland. En ik zit in het zesde jaar LO & Sport op Sint-Eduardus in Merksem. Dit levert me nog eens negen extra sporturen op.’

‘Ik heb nu even wat tijd alvorens ik aan mijn slotcompetitie ga beginnen. Straks is er nog een quiz en een andere activiteit hier en morgenochtend ga ik Ioannis Bouas aanmoedigen, die dan aantreedt in zijn reuzenslalom. De sfeer is wel leuk in onze groep met de shorttrackers die voor ons komen supporteren en andersom. Alleen vind ik het jammer dat we de Belgische vertegenwoordiger in het biatlon, Sam Parmantier, niet kunnen gaan bekijken. Het gebied hier is zeer uitgebreid maar het is niet mogelijk om alle sporten op dezelfde locatie te laten doorgaan zodat hij zijn wedstrijden zonder onze steun moet afwerken.’

Edwin MARIËN

Foto Tamara  VERSCHUEREN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten