• 23/06/2024

Natuurpunt Oude Spoorweg en Urania slaan handen in elkaar

DUFFEL  –  Natuurpunt Oude Spoorweg organiseert een wel heel bijzondere buitenactiviteit. Gepassioneerde specialisten van volkssterrenwacht Urania uit Hove komen hun telescopen opstellen in de fruitboomgaard aan het Mosterdpotje in Duffel, waar iedereen die dat wil zal worden ondergedompeld in de geheimen van de sterrenhemel.

Natuurpunt Oude Spoorweg is een plaatselijke afdeling van Natuurpunt die actief is in Duffel en Kontich.

De afdeling telt meer dan 1 200 leden/gezinnen en beheert in totaal ongeveer 70 hectare aan natuurgebieden verspreid over beide gemeenten.

Urania en Natuurpunt zorgen ervoor dat dit voor iedereen een veilige activiteit is. Vooraf inschrijven is verplicht via https:/is /www.natuurpunt.be/agenda/sterrenkijkavond-ism-volkssterrenwacht-urania-44017/subscribe. Er worden 50 personen toegelaten.

In geval van zware bewolking wordt deze activiteit geannuleerd en wordt het inschrijvingsgeld teruggestort.

Er wordt gevraagd om een mondmasker  mee te brengen. Dit dient gedurende heel de avond te worden gedragen.

Fietsers en wandelaars kunnen via Jeugdzorg Ter Elst, Zandstraat 10 Duffel langs de  materiaalschuur tot aan het Mosterdpotje geraken (fietsen stallen aan ingang Mechelsebaan of materiaalschuur of met fiets aan de hand stappen tot aan het Mosterdpotje).

Auto’s parkeren in de Zandstraat of bij Jeugdzorg Ter Elst (NIET op PVT). Vervolgens ga je te voet langs de materiaalschuur naar het Mosterdpotje. Er is begeleiding voorzien tussen 19u30 en 20 uur. De activiteit loopt van 20 uur tot 22u30.

Leden van Natuurpunt betalen vijf euro, niet-leden zeven euro. Meer info via Dimitri Hoste 0473 63 53 72 of dimitri.hoste@proximus.be

Nu zaterdag vindt de 25ste Nacht van de Duisternis plaats. Deze actie wil de gemeenten overtuigen om bewust om te springen met openbare verlichting en lichthinder zoveel mogelijk te beperken.

Volkssterrenwacht Urania is geopend van 19u30 tot 22u30. Kom naar de sterren en de planeten kijken door de telescopen. Je krijgt ook informatie over wat lichtvervuiling precies is.

Op vrijdag 16 oktober is er op Urania aan de Jozef Mattheessenstraat 60 in Hove een kijkavond.

Bij helder weer staan  medewerkers paraat om je een blik te gunnen door de grote telescoop, op onder meer de planeten Mars, Jupiter en Saturnus.

Voor kinderen start de kijkavond om 19u45 met een kinderplanetarium-voorstelling en de Nederlandstalige kinderanimatie full-domefilm ‘Lucia en het meteorietenmysterie.’

Nadien kan je met eigen ogen door de grote telescoop kijken. Er is ook een publieke kijkavond met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar is in het Zeiss Planetarium en een full-dome (360°) film over ruimtevaart of sterrenkunde, maar die is ondertussen volzet. Een ticket kost tien euro. Meer info via https://www.urania.be/. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten