• 18/07/2024

Natuurhuis in Park Brialmont Berchem wordt origineel en natuurinclusief

BERCHEM – Het winnende wedstrijdontwerp voor het Natuurhuis Brialmont is gekend. Een jury van experts en stakeholders koos voor een origineel en natuurinclusief gebouw dat in het Park Brialmont langs het natuurgebied Wolvenberg zal verrijzen.

Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om het eerste Natuurhuis rond stedelijke natuur van Vlaanderen te verwezenlijken. Het Natuurhuis Brialmont komt in het Natuurpark Wolvenberg, aan de Berchembrug. De stad Antwerpen financiert het project met 940 000 euro, het Agentschap Natuur & Bos met 300,000 euro en het Departement Omgeving met 110,000 euro. Belangrijke partners naar lokale werking toe zijn Natuurpunt en het district Berchem. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams Minister van Omgeving: ‘In Vlaanderen worden helaas nog te weinig kansen gegrepen om de natuur dicht bij de stadsinwoners te brengen. Nochtans is het voor onze gezondheid, het mentale welzijn en de klimaatuitdaging gigantisch belangrijk dat we steden helpen om van 50 tinten grijs naar 50 tinten groen te gaan, stedelijke natuur.’

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘Bij elk stadsontwikkelingsproject is vergroening een speerpunt. De herontwikkeling van het 42 hectare grote Park Brialmont is daar een ‘schoolvoorbeeld’ van. In het prachtige Brialmontpark zal in 2025 een Natuurhuis gerealiseerd worden. Dit educatief centrum wordt een knap staaltje van circulariteit én een mooie landmark voor buurt en stad.’

Het Natuurhuis Brialmont wordt een plaats waar een Vlaams expertisecentrum voor stedelijke natuur en een natuureducatieve werking voor bezoekers en scholen zal gevestigd zijn. Het expertisecentrum is in handen van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos ondersteund door het Departement Omgeving, terwijl de lokale natuureducatie door Natuurpunt wordt verzorgd. Bezoekers zullen er een tentoonstelling over stedelijke natuur vinden, samen kunnen werken aan stedelijke natuurprojecten en cursussen en workshops bijwonen over stedelijke natuur. Ze kunnen ook van een drankje genieten met zicht op het Natuurpark Wolvenberg. Het wordt daarnaast het vertrek- en eindpunt van natuurwandelingen in het Ringpark Groene Vesten en de natuur in de hele stad.

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘We zijn verheugd met de keuze voor Antwerpen als uitvalsbasis voor het nieuwe Vlaamse kenniscentrum rond stedelijke natuur. Dit is hét bewijs dat een erkend natuurreservaat zijn volwaardige plaats heeft in de klimaatstad van de 21ste eeuw.’ Het ontwerp voorziet een extensief groendak en eigen waterzuivering, en er komt op de dakconstructie een faunatoren voor tal van diersoorten. Het doel is om tot een toekomstgericht, comfortabel gebouw te komen waarbij ook sterk op circulair bouwen ingezet wordt.De bouw van het Natuurhuis Brialmont is gepland in het voorjaar van 2024 en eindigt in het voorjaar van 2025. Districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Het Natuurhuis zal toegankelijk zijn voor de buurt en tevens de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met natuur in de stad, natuureducatie en het mooie erfgoed van de Brialmontomwalling die aan Park Brialmont ten grondslag ligt. Berchemse scholen moeten dan niet meer naar vergelegen oorden om stedelijke natuur te ontdekken.’ (EM / Afbeelding Collectief Noordarchitecten)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten