• 21/06/2024

Nancy Mettepenningen (Bornem): ‘Blij dat ik ervoor heb gekozen om redder te zijn’

BORNEM – ‘Redder is een toffe, uitdagende, afwisselende en belangrijke job. Redders zorgen immers voor het zwemplezier. We kunnen ons geen veilige wateromgeving voorstellen zonder dat die beschermd wordt door gediplomeerde redders.’ Die boodschap wil de Vlaamse Reddingsfederatie vzw, in samenwerking met Sport Vlaanderen en Netwerk Lokaal Sportbeleid, op dinsdag 30 mei naar voorbrengen tijdens de ‘Dag van de Redder’. Maar is dit wel zo? We vroegen het aan Nancy Mettepenningen, redder in het zwembad van Bornem.

Mettepenningen: ‘De Vlaamse Reddingsfederatie wil de mensen duidelijk maken dat redder zijn niet alleen toezicht houden is. Of het is ook zomaar niet: een persoon uit het water halen. Er zijn heel veel technieken (EHBO, reanimatie) die je moet kennen. Of: wat moet je doen wanneer iemand in paniek geraakt? Zo iemand grijpt zich aan jou vast, maar er bestaan bevrijdingstechnieken die je onder de knie moet krijgen.’

‘Ik heb verschillende jobs gedaan. Ik heb in de aan- en verkoop kleding gezeten, in een designwinkel, ook in het bankwezen en  voor een aannemersbureau gewerkt, … Toen ik 39 jaar was, moest ik geopereerd worden en nadien moest ik revalideren in een zwembad. Ik zag die redders aan de kant zitten. Ik liep en tenniste in die tijd heel veel, maar ik vroeg me af: ‘Waarom zou ik geen redder kunnen worden?’ Ik heb me direct ingeschreven voor een cursus. Ik heb er serieus voor moeten trainen, want ik had het wat onderschat. Ik kom helemaal niet uit een zwemmilieu. Maar iedereen, elke persoon van welke leeftijd ook, kan redder worden.’

‘Een zwembad vergelijk ik met een grote badkamer. Het moet er altijd hygiënisch zijn. Als redder sta je in voor het onderhoud, je materiaal klaarzetten voor de scholen,… Het eerste wat ik doe is de watermeting. Nadien poets ik de kades .Samen  met andere collega’s leg ik de banen,… Voor het zwembad opent, zijn wij al een uur bezig. Je hebt één redder nodig per 50 personen. Als er in een openluchtzwembad plots veel volk komt opdagen, dan moeten er extra redders opgeroepen worden. Dat is echt heel moeilijk in te schatten. Toch wil ik iedereen warm maken voor deze job, want als redder kan je doorgroeien. Ik geef bijvoorbeeld ook aquagymles en geef zwemles aan kinderen. Soms komen  mensen die revalideren graag eens een ‘klapke doen’.

In Antwerpen kampt men met een redderstekort in de openluchtzwembaden, zo bleek de voorbije weken nog. Mettepenningen: ‘Dat kan opgelost worden met flexijob. Tot op heden kan je nog altijd geen redder zijn als flexi-jobber. De meeste turnleraren hebben een redderdiploma, maar ze mogen geen vakantiejob doen. Soms hebben we ex-redders die we inschakelen  maar die krijgen enkel een vrijwilligersvergoeding.

‘Ik ben begonnen in Temse. Daarna was ik noodredder (ik noem dat zo. Dat zijn redders met een dagcontract)  – in Kontich, Buggenhout en  Mortsel – waar mijn man van afkomstig is. aarna stond ik elke zomer in het openluchtzwembad van Hamme. Vervolgens werkte ik drie jaar in vast dienstverband in Kapelle-op-den-Bos. Soms werkte ik tot 23.30 uur, want vergeet niet dat ook triatleten, duikers, brandweer, zwem- en waterpoloclubs en de politie kwamen trainen en dat is na de uren. Toen er een vacature vrijkwam in Bornem ben ik daarop ingegaan. Het is een open en gezellig zwembad en ik woon in de gemeente. Daar ben ik nu zeven jaar aan de slag. Ik en mijn zeven collega’s doen ook nog andere taken in het hele sportcomplex tijdens het weekend. Ik zou nooit nog iets anders willen doen, al moet me nog één ding van het hart. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat ouders ons soms te vaak aanzien als kinderoppas en dat kan echt de bedoeling niet zijn.’ Kinderen kunnen vier verschillende tekeningen downloaden via www.dagvanderedder.be . Die kunnen zij binnenbrengen op hun favoriete zwemlocatie waar ze worden opgehangen op 30 mei. De winnaar van de tekenwedstrijd krijgt een gratis jaarabonnement in een zwembad naar keuze.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten