• 21/06/2024

Na sportsite Den Uyt worden nu ook Molse scholenpoorten rookvrij

MOL –  Vanochtend werd door de kinderburgemeester Feie Aerts aan basisschool De Zandloper in Rauw  het eerste signalisatiebord aan de schoolpoort onthuld waarop staat ‘Hier leer ik rookvrij’.

Hilde Valgaeren (NV-A) schepen voor volksgezondheid en welzijn: vanaf vandaag roken we niet langer in de onmiddellijke buurt van scholen, onze kinderclubs, kinderdagverblijf ‘t Molleke en het verkeerseducatief centrum. Hiermee verminderen we de confrontatie van kinderen met rokers, zodat ook de aantrekkingskracht van de sigaret daalt. We breiden het geldende rookverbod in de school uit met een perimeter nabij de schoolpoort van minstens tien meter. Met dit nieuwe initiatief van Generatie Rookvrij breien we een logisch verlengstuk aan onze rookvrije sportsite Den Uyt.

Met deze actie benadrukken we bovendien het label van Gezonde Gemeente dat we al sinds 2014 fier in ons bezit hebben. We streven ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner , bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven.

Bart Van Dijck, afdelingshoofd jeugd en sport: Als basisregel werken we met een minimum van tien meter voor de rookvrije zone rond de gebouwen. Scholen en kinderclubs mogen zelf aanvullende maatregelen opstellen. Sommige scholen vragen bijvoorbeeld aan ouders om buiten deze perimeter ook uit het zicht te roken.

De maatregelen gelden overal 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ook als je een vergaderzaal huurt of een spaghettidag of quiz organiseert of komt sporten in één van de gebouwen, blijft het gebouw in de onmiddellijke buurt rookvrij. Het algemene rookverbod geldt al enkele jaren in alle scholen in gans Vlaanderen. Met Generatie Rookvrij en het ophangen van het bord ‘hier leer ik rookvrij’ aan de schoolpoort, wordt het ook uitgebreid in de schoolomgeving om er daar ‘niet en zeker uit het zicht van de kinderen te roken’.

Vanaf de kinderrechtendag aanstaande zondag 20 november wordt de Generatie Rookvrij ook stapsgewijs uitgerold bij de gemeentelijke speelterreintjes en wordt dit verduidelijkt met het bord ‘hier speel ik rookvrij’.

Alexis van de Alliantie Generatie Rookvrij: Onze beweging wil elk kind, geboren vanaf 2019 rookvrij laten opgroeien. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Tegelijkertijd willen ze rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen daarbij effectieve hulp aanbieden. De meeste rokers willen stoppen met roken en willen niet dat hun kinderen later gaan roken.

De kinderburgemeester en kinderraadslid Abou onthulden een spandoek en nadien volgde een bellenblaas door alle kinderen van de lagere school onder het motto ‘Wij blazen liever bellen dan rook’

Foto’s Gemeente Mol

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten