• 27/05/2024

Na renovatieperiode van anderhalf jaar heropent het Jakob Smitsmuseum in Mol

MOL – Het Jakob Smitsmuseum is er bijna terug. Nu zaterdag 24 februari heropent het museum de deuren na een renovatieperiode van anderhalf jaar. Nieuwe schilderijen, een nieuwe inkom, een nieuwe museumshop en een nieuwe workshopruimte en vergaderzaal staan voor je klaar.

 Het vernieuwde museum heropent met de expo ‘Pronkkamers, een frisse blik op Jakob Smits’ die maar liefst zeven maanden loopt. Aangevuld met een heel aantal randactiviteiten maakt het Jakob Smitsmuseum van 2024 een echt feestjaar. Kansen genoeg dus om Jakob Smits (opnieuw) te leren kennen. (op de foto hierboven Hilde Valgaeren – N-VA, schepen voor cultuur).

De doelstelling van het vernieuwde Jakob Smitsmuseum is duidelijk: iedereen in Mol en omstreken laten kennismaken met Jakob Smits.

En daarvoor trekt het museum alle registers open. De vernieuwingen aan het museum en de frisse kijk op de collectie zorgen voor een gloednieuwe ervaring, zowel voor Smits-kenners als voor eerste bezoekers.

 De renovatie van het museum startte in september 2022. Hierbij werd de tentoonstellingsruimte zelf niet aangepast, maar verder ziet het museum er echt heel anders uit. Zo werd de conciërgewoning, die al een tijdje leegstond, mee opgenomen in het museum.

 Hierdoor kwam er meer ruimte voor een vernieuwde inkom, shop, vestiaire, bibliotheek en vergaderzaal. Er is nu zelfs een zaal voor workshops op de eerste verdieping. Kortom: meer plaats om bezoekers en groepen op een aangename manier te ontvangen.

 Daarnaast werd het dak vernieuwd en de garage aangepast, om daar in de toekomst materiaal in op te slaan. Ook de tuin wordt later nog heraangelegd. Leuke vooruitzichten voor de komende jaren dus.

 Een nieuw museum, een nieuwe expo. Met ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ tonen museummedewerkers hun persoonlijke, frisse kijk op Jakob Smits en de Molse School. Deze gevarieerde groep vrijwilligers richtte acht kamers van het museum in rond een specifiek thema uit het leven van Smits: zijn relatie met de Kempen, interactie met andere kunstenaars, de vrouwen in zijn leven,… Conservator is Karen Delfosse (hieronder op de foto).

 Het zijn échte pronkkamers geworden, met een heel nieuwe aanpak en insteek. Absoluut de moeite om te ontdekken. De nieuwe expo loopt van zaterdag 24 februari tot en met zondag 29 september.

 Je bent welkom van woensdag tot zondag tussen 13 en 17 uur. Volwassenen betalen vijf  euro, inclusief catalogus en audiogids. Kinderen en jongeren bezoeken gratis het museum.

 Om de heropening te vieren, organiseert het Jakob Smitsmuseum een heus feestjaar met een uitgebreid feestprogramma.

In, rond en buiten het museum vinden dit jaar allerlei kunstige activiteiten plaats: op vrijdag 22 maart: Oog op Schmalzigaug, zondag 21 april: workshop vilten voor jongeren, gekoppeld aan Erfgoeddag, zaterdag 8 juni: workshop etsen voor volwassenen, woensdag 3 juli: knutselen met karton voor kinderen op de Kinderdag, donderdag 12 september: museumcafé in ’t Voske en een begeleid museumbezoek ‘Smits met gids’ op zondagen 26 mei, 7 juli en 15 september.

Stem morgen vrijdag 23 februari tussen 18 en 20 uur af op Radio 1. Het programma ‘Culture Club’ zendt live uit vanuit het Jakob Smitsmuseum. Bent van Looy ontvangt er diverse gasten in exclusieve avant-première nét voor de deuren van het vernieuwde museum open gaan. In de uitzending laat Bent van Looy onder meer Karen Delfosse en auteur Erik Vlaminck aan het woord.

In het gemeentelijk infomagazine ‘MooiMol’ van december 2023 zat een bon voor een gratis museumbezoek voor het hele gezin. Knip hem uit en profiteer ervan om (opnieuw) kennis te maken met Jakob Smits. Info hier (EM / Foto’s Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten