• 17/07/2024

Na ‘Leen een boek’ nu ook ‘Leen een fiets’ in Herentals

HERENTALS – ‘Leen een kinderfiets voor een prikje en tweedehands maar tiptop in orde’ zijn twee motto’s van de Fietsbieb vrijwilligers.

Kinderen groeien , hun fiets niet. Vlug zijn kinderen hun fietsje ontgroeid en een aankoop van een nieuwe fiets is dikwijls een flinke hap in het budget. Ja , je kunt nog gaan voor tweedehands fietsen op rommelmarkten bijvoorbeeld maar meestal zijn de herstellingen nadien ook niet van de poes.

In de provincie Antwerpen zijn er al vijftien initiatieven die betaalbaarheid nastreven met het uitlenen van kinderfietsen. De Fietsbieb komt nu ook naar Herentals. Voorlopig opgestart door ACV en Beweging.net Herentals met vrijwilligers ( al een twaalftal op dit moment),maar op lange termijn zal er financiering komen door de stad Herentals zelf.

Hoe het werkt ? Er wordt twintig euro fietsgeld gevraagd samen met een waarborg van twintig euro. Hiervoor kan een kind tot twaalf jaar gebruik maken van de fiets gedurende één jaar. Wil het kind een ander of groter model ? Geen nood: er kan steeds worden ingeruild.

De fietsen worden tweedehands aangeschaft en grondig nagezien. Ook kan men schenkingen van fietsen doen en hiermee naar een gunsttarief werken.

Herentals werkt zelfs al met een tweede idee: aan het uitlenen ook fietslessen koppelen. Herentals is dan wel de stad van de wielerkeizer van Herentals , Rik van Looy , maar verrassend telt de stad ook veel inwoners die niet kunnen fietsen. Een prima idee om er terug bij te horen.

Het project startte in Vlaanderen een goede vijf jaar geleden en ruwweg tellen we in Vlaanderen op dit moment 60 ‘Fietsbiebs.’

Herentals was al enige tijd bezig met dit project maar een vluggere opstart kwam er niet enerzijds door corona en anderzijds door de locatie. Herentals wilde graag hun Fietsbieb in het voormalige Francesco-paviljoen. Dit is zeer centraal gelegen. De onderhandelingen met de eigenaar liepen echter wat uit.

Herentals wil een begrip maken als zorgstad. Ook willen ze geen concurrentie aangaan met de fietsenwinkels uit de stad. Samenwerking voor aankoop en herstelling met de reguliere kleinhandel is een must. Tenslotte kijkt men ook naar deeleconomie met het voordeel van herbruikbare goederen met dit project.

Voortaan kun je elke maand terecht op de tweede zaterdag van de maand tussen 9u30 en 11u30 uur aan het uitleenpunt aan de Bovenrij 30.

Schepen Peter Bellens (CD&V): “Niet iedereen zit sociaal-economisch stevig genoeg in het zadel om grote uitgaven te kunnen doen aan steeds grotere kinderfietsen. De beperkte bedragen die de Fietsbieb vraagt voor het lidgeld en de waarborg maken deze financiële ongelijkheid een stuk minder groot.’

‘Het biedt alle kinderen de mogelijkheid om altijd een passende, veilige fiets ter beschikking te hebben. Daarmee komen we ook tegemoet aan een behoefte die er bij gezinnen met jonge kinderen en hun grootouders leeft om tegen een zeer betaalbare prijs fietsen voor kinderen tot twaalf jaar in de fietsbieb te huren. ‘

Meer info op www.fietsbieb.be, www.herentals.be

Tekst en foto: August CHARRIN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten