• 21/06/2024

Na dertig jaar heeft Mechelen opnieuw een stadsbioscoop

MECHELEN – De Oude Stadsfeestzaal aan de Merodestraat in Mechelen begint aan een nieuw leven. De stad Mechelen en Lumière toverden het indrukwekkende erfgoed om tot een karaktervolle ontmoetingsplek. Dit weekend opent Cinema Lumière Mechelen de deuren voor het grote publiek maar wij kregen vanochtend al een preview.

Koen Anciaux (Open Vld, links op de foto)), schepen van gebouwen: ‘Met deze bioscoop wordt dit belangrijk historisch gebouw nieuw leven ingeblazen. In het totaal gaat het om een investering van vier miljoen waarvan één miljoen wordt gedragen door Vlaanderen, iets meer dan twee miljoen door de stad Mechelen en 907 000 euro door Lumière. Toch blijft het historisch karakter behouden. Heel veel punten van vroeger komen terug. Kijk maar naar het pleisterwerk en de ballustrade. De trap is dan weer nieuw. Zoals men weet werd de feestzaal in 2011 gesloten omwille van asbest. Indertijd hebben veel mensen hier een lief gevonden. Voortaan kan dat opnieuw gebeuren.’

Projectleider Jon Michelena (rechts op de foto): ‘We zullen dagelijks films vertonen in drie zalen en dit van 14 tot 23 uur. Het wordt een mix van nieuwe releases, avant-premières van Belgische films in aanwezigheid van de makers, documentaires, gerestaureerde filmklassiekers en familiefilms. Het wordt niet alleen een cinemagebeuren, ook de horecabeleving is voor ons belangrijk. Hier ga je geen popcorn vinden maar mag je wel je Gouden Carolus of glaasje wijn meenemen naar de zaal.’ De drie gestapelde filmzalen zijn verbonden met het interieur van de stadsfeestzaal door twee stalen trappen, een noodtrap en een lift. De filmzalen zijn afgewerkt met akoestische voorzetwanden en plafonds en een podium. De stadsbioscoop heeft een capaciteit van 247 zitplaatsen waarbij twee filmzalen 76 zetels hebben en één zaal 95 zitjes.

Michelena: ‘Omdat niemand graag op de eerste rij zit hebben we daar ligzetels van gemaakt. De stoelen aan de zijkant kunnen worden weggenomen zodat ook rolstoelgebruikers van de films kunnen genieten. In het hele gebouw beschikken we over een vernuft verluchtingssysteem dat permanent de CO2-waarden meet . We vatten de renovatie aan op 1 december 2019 en alles is vrij vlot verlopen. Ondanks corona hebben de werken maar vijf weken stilgelegen.’

De nieuwe horecazaak situeert zich op de eerste verdieping maar ook op het gelijkvloers vind je een aparte bar in de lobby. De nieuwe zaak krijgt de naam LUX28 en heeft 87 zitplaatsen. Stadsbrouwerij Het Anker laat de uitbating over aan een trio jonge Mechelse horeca-ondernemers, die hun strepen al verdienden met het Cultuurcafé KUUB even verderop in de binnenstad.  Je kan er terecht voor een drankje en een lichte snack. Ook voor vergaderingen, kleinschalige bijeenkomsten en receptiemogelijkheden wordt er een aanbod uitgewerkt samen met Lumière.

Morgen vrijdag 8 oktober om 19 uur openen dus voor het eerst na 30 jaar opnieuw de deuren van een Mechelse stadsbioscoop. De eerste filmvertoningen starten om 20 uur. Je kan naar de première van Hotel Poseidon gaan, genieten van een zondags filmontbijt, een fototentoonstelling, een filmposterbeurs of een selfie nemen in de Zelfiebox photobooth.  De programmatie vind je op www.lumiere-mechelen.be.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten