• 21/06/2024

Na Bruul en Onze-Lieve-Vrouwestraat worden Ijzerenlaan en Geitestraat heraangelegd

MECHELEN – Na de Bruul en de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat waarvan de eerste fase naar haar eind loopt, is het nu de beurt aan de IJzerenleen en de Geitestraat. In de IJzerenleen krijgt de tijdelijke inrichting van de belevingsstrook een vast karakter, de Geitestraat wordt dan weer volledig opnieuw aangelegd, inclusief de riolering.

Op dinsdag 6 september krijgen bewoners en handelaars van beide straten toelichting over de plannen, de werken zelf en de timing. Deze vergadering start om 18u30 en vindt plaats in in zaal Mandela van Het Predikheren. Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken en natuur- en groenontwikkeling: ‘Mechelen is een stad in beweging. Niet alleen rond, maar ook in de binnenstad garanderen vernieuwingen binnenkort een mooie, groene, futureproof, veilige, belevingsgerichte en klimaatbestendige stad.’

‘We zijn op heel wat plaatsen in onze stad actief met heraanleg en vergroening. Het  blijft zeer belangrijk om dit ook in het hart van de stad te doen. Want in een verharde omgeving zorgt groen voor verkoeling. Daarnaast zorgt groen in de stad voor rust en ontmoeting en voor voeding en beschutting voor stadsdieren. Net zoals elders leggen we hier heel duidelijke accenten: meer ontharding, meer groen, meer beleving.’

De tijdelijke belevingsstrook krijgt een definitief karakter waarbij de boom- en plantenbakken vervangen worden door zeven plantvakken, waarvan vier van minstens 50 vierkante meter. Er komen dertien bomen. De plantvakken worden zo aangelegd dat regenwater er in kan sijpelen en hebben in de meeste gevallen één of meerdere zitranden. In de nieuwe belevingsstrook is ook plaats voor de horeca van de IJzerenleen (zie afbeelding). Greet Geypen (Open Vld), schepen van economie: ‘Naast de vele speciaalzaken, is de Ijzerenleen de laatste jaren ook een belangrijke terraslocatie geworden. De middenstrook biedt hier de meeste ruimte aan, maar uiteraard kunnen terrassen niet ontbreken in de nieuwe belevingsstrook. De Ijzerenleen wordt zo nog een mooiere plaats om iets drinken of een hapje te eten.’ De werken aan de IJzerenleen starten op maandag 19 september. Met de heraanleg is een bedrag van circa  600 000 euro gemoeid.

In de Geitestraat wordt de volledige straat opnieuw aangelegd, zowel de riolering als de bestrating zelf. Princen: ‘Ook hier worden dezelfde principes gehanteerd, maar biedt het profiel van de straat zelf minder mogelijkheden. De Geitestraat zal mooi aansluiten bij de aanleg van de Bruul of de Botermarkt. De Geitestraat is ongeveer 6,5 meter breed en moet uiteraard toegankelijk blijven voor de hulpdiensten en leveranciers. Toch hebben we in het ontwerp enkele meerstammige bomen en zitelementen voorzien, die de straat een andere aanblik zullen geven.’ Geypen: ‘De Geitestraat is geen doorgangsstraat, maar een volwaardig deel van de winkeldriehoek. Met de heraanleg zorgen we ervoor dat dit ook een aangename verblijfsplek wordt, waar Mechelaars en andere winkelaars met plezier doorheen kuieren.’ De nutswerken die de heraanleg voorafgaan starten al op maandag 5 september. De echte heraanleg begint wanneer deze werken voorbij zijn, op maandag 10 oktober. De werken worden uitgevoerd door Houwelyckx Wegenbouw NV voor een bedrag van ongeveer 550 000 euro, verdeeld onder Pipda en de stad. (EM / Afbeelding Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten