• 21/06/2024

Na anderhalf jaar hervat het EWT theater het stuk ‘Nondedju!’

DEURNE-Het is vrij zelden dat EWT theater een stuk herhaalt. Tenslotte hebben ze een hele batterij schrijvers en regisseurs in hun ensemble. Toch maakte men nu een uitzondering: ‘Nondedju!’ keert terug. Trouw publiek moet niet lang terug gaan in de tijd, de eerste opvoering was er in januari 2022. In volle coronatijd, zullen velen denken. Daarom had men toen ook aan een volledige Understudy gedacht, moesten er acteurs zijn uitgevallen. Dat is toen niet gebeurd en dit najaar staan ze er terug. Men kan zelfs beroep doen op de voltallige cast van toen. En dat waren er veel voor het kleine EWT podium. We tellen zes nonnen, Ma Mére incluis.

We gaan weer terug naar de grote leefkamer – eetzaal – van een klooster. Onze nonnen behoren tot de Orde-der-Clarissen, een vrouwelijke tak van de vroeg franciscaanse beweging rond Franciscus van Assisi, die zelfs terug gaatnaar 1200.Een orde met apostolische armoede. Ze ontvangen aalmoezen en hebben beperkte inkomsten. Tot daar onze les geschiedenis.

Het groepje is een bont allegaartje en gaat supergraag in conflict met elkaar. Moeder Overste is een volslanke chef die geregeld de puntjes op de i moet zetten. Onder haar zijn er drie oudgedienden: Zuster Dorothea, rolstoelgebonden maar zeker niet op haar mond gevallen, Zuster Mathilda, de verpersoonlijking van een 100 procent% pilarenbijtster en Zuster Antonia, een bijna naïeve zuster, die zich vaak laat aftroeven.

Door hun oude leeftijd is de zoektocht naar vers bloed een prioriteit. Met Zuster Colette heeft men al een jonge novice. Ze is echter wat aan de simpele kant en heeft ook een duister verleden.   De poppen gaan echter aan het dansen als er een tweede jonge novice binnentreedt: Zuster Bernadette die een speciale ballast met zich meesleurt.

Het stuk is van de Antwerpse theaterauteur Jack Staal, die de auteur was voor verschillende stukken  voor het  EWT theater.

Dit was de derde maal dat ik de komedie zag, dus de geur van wierook bij het binnenkomen van de zaal was geen verrassing.

De nonnen, Liliane Dorekens, Liv Van Aelst, Daisy Thys, Dorothy Wuyts en Daphne Paelinck laten je van begin af aan weer in hun wereld en doen dit vol humor. Natuurlijk zijn ze nog beter op elkaar ingespeeld samen met de volumineuze Ma Mére, Martine De Jager. Nog een prachtige anekdote was dat tijdens de middagvoorstelling van gisteren Martine onverwacht niet beschikbaar was. Geen nood, Ma Mére werd grandioos gespeeld door de regisseur, EWT directeur Frank De Kaey hemzelf. A man for all seasons…

Buiten Daphne was er nog een belangrijke ‘Thuis’ inbreng met Ron Cornet als Gust de tuinman. Met zijn dialect en taalgebruik in het klooster zou hij wel niet in de wijnbar  van de Withoeve mogen denken we. Tenslotte is er nog zijn zoon Ruben, gespeeld door Mathias Daneels.

Een stuk dat niet verveelt, gemakkelijk is terug te bekijken, met naast de grote bagage aan humor toch ook wat sentimentaliteit.

Het stuk speelt nog tot 15 oktober in Deurne en daarna volgen er zoals gewoonlijk nog vier producties. Alle info vind je hier

Gust CHARRIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten