• 17/07/2024

Mysterieuze ring in DIVA-museum, expo in Letterenhuis, lentepoets in Ekeren

ANTWERPEN – In 2020 kocht de Koning Boudewijnstichting via het Fonds Christian Bauwens een gouden clusterring met diamanten aan op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Het betreft een bijzonder zeldzame ring uit de zeventiende eeuw met gegraveerd mannenportret en geëmailleerd figuurtje in de kas van de ring. De organisatie TEFAF koos DIVA als eerste Belgische museum uit om toe te lichten in de nieuwe videoreeks TEFAF Stories. Het museum geeft een inkijk achter de schermen en vertelt over het belang van verzamelen, het conserveren en presenteren van een nieuw collectiestuk. In deze videoreeks kwamen eerder al belangrijke spelers uit de kunst- en antiekwereld aan bod.

De ring komt uit een Belgische privéverzameling. Dankzij het Fonds Christian Bauwens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon deze uiterst zeldzame en mysterieuze ring worden aangekocht voor presentatie in het museum. Bekijk het hier: https://www.youtube.com/watch?v=NGaDEqSDa5U

Met de expo ‘Boem Paukeslag. Bezette stad 100!’ brengt het Letterenhuis hulde aan een modernistisch meesterwerk. 100 jaar geleden verscheen ‘Bezette Stad’, de dichtbundel waarmee Paul van Ostaijen de poëzie een totaal nieuw aanzicht gaf. Woord en typografie werden één in dit boek, een topstuk in de internationale avant-garde. De expo toont de vele lagen die achter de dichtbundel ‘Bezette stad’ schuilgaan: een tijdsbeeld, een vernieuwende kunstvorm en poëzie met vele interpretaties en beschouwingen.

‘Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!’ neemt de bezoeker mee in de tijd, naar de Eerste Wereldoorlog en de jaren daarna. Geluids- en filmfragmenten, kunstwerken van de vrienden van Paul van Ostaijen en een projectie van tekstfragmenten illustreren Van Ostaijens artistieke wereld en zijn netwerk van idealistische dichters en kunstenaars. Samen wilden ze de wereld veranderen, maar wat moest ervoor in de plaats komen? En hoe zag Van Ostaijen in die turbulente tijd een rol weggelegd voor zijn werk, en voor ‘Bezette Stad’? Boem Paukeslag. Bezette stad 100!’ biedt ook een inkijk in het persoonlijke leven van Van Ostaijen en zijn kunstenaarsvrienden door de brieven die in de expo liggen en de vele (avant-garde) kunstwerken, foto’s, films, affiches, houtsneden en tijdschriften uit de jaren ’10 en ’20.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van cultuur: ‘Het spectaculaire, onlangs opgedoken, handschrift van ‘Bezette Stad’ is voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling. Het geeft een prachtig inzicht in het werkproces van Paul van Ostaijen. Tot in de kleinste details is te zien wat de dichter met zijn bundel beoogde. Hij tekende de volledige lay-out van het werk uit voor zijn vormgever Oscar Jespers (1887-1970) zodat die het excentrieke ontwerp naar de drukpers kon vertalen.’ Te bezoeken tot zondag 27 juni. Meer info: www.letterenhuis.be

Samen met je buren de straat proper maken en tegelijk een gezellig praatje slaan. Dát is de Lentepoets. In Ekeren kunnen bewoners de hele lenteperiode deelnemen. Tijdens de Lentepoets maken Ekerenaars samen met hun buren de straat of buurt proper. De datum is vrij te kiezen tot en met maandag 21 juni. Wie deelneemt, krijgt een zakje bloemzaad en een stoffer met vuilblik als beloning. Het district voorziet ook een financiële ondersteuning van drie euro per deelnemend gezin. Daarmee kan de organisator planten of bloemen kopen om de straat mee op te fleuren. Meer info op www.ekeren.be/dorpsmakers. (EM / Foto DIVA Antwerp)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten