• 21/06/2024

Museumspel voor kids in Mol, kinderen ontdekken spelenderwijs Olen

MOL – Vanaf woensdag 15 juni, een maand na de opening van de nieuwe expo ‘Boerenpsalm’, daagt het Jakob Smitsmuseum in Mol kinderen uit voor het megacoole museumspel ‘Smits voor kids 4’. Al spelenderwijs maken ze kennis met het museum en met kunst. Natuurlijk zijn ook ouders welkom. Wie jonger is dan achttien of een Museumpas heeft, krijgt gratis toegang. Anderen betalen vijf euro of vier euro met korting (inclusief catalogus). Zowel ‘Smits voor kids 4’ als de expo ‘Boerenpsalm, lopen tot en met zondag 28 augustus.

De expo ‘Boerenpsalm’ kwam er naar aanleiding van de heruitgave van het gelijknamige boek van auteur Felix Timmersmans (Lier, 1886 – 1947). Het boek verscheen in 1935 en is misschien wel het beste werk dat Timmermans ooit uitgaf. De illustraties in deze heruitgave zijn van de hand van schilder Koen Broucke. De tentoonstelling Boerenpsalm toont werk van Broucke, Timmermans en Smits.

Boerenpsalm’ verscheen in 1935. In tien hoofdstukken vertelt Felix Timmermans het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of die dat toch probeert te doen. Het boek brengt op bijna mythische wijze het Vlaamse boerenleven in beeld waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur ‘de spiegel van de ziel’. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van. ‘Boerenpsalm’ is misschien wel de mooiste ode aan het landelijk leven die ooit in het Nederlands werd geschreven.

Felix Timmermans geldt als een van de belangrijkste Vlaamse auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Hij publiceerde onder meer ‘Pallieter’, ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntje’ en ‘Pieter Bruegel’. Boerenpsalm is een project van het Jakob Smitsmuseum, de Stichting Ronald Luyten Jakob Smits en Davidsfonds uitgeverij. Info: www.jakobsmits.be.

Het lokaal bestuur van Olen nodigt opnieuw kinderen van het eerste en tweede leerjaar uit voor een boeiende schoolreis. Keizer Karel neemt de kinderen mee op huifkartocht langs enkele mooie plekjes in Olen, zoals het dorpsplein en de Buulmolen. Tijdens de Keizer Karelspelen kunnen de kinderen zich uitleven en ontdekken zij spelenderwijs de verhalen die Olen rijk is. De kinderen leren hoe ze rijstpap moeten maken en gaan creatief aan de slag om de befaamde pot in klei te maken. De schoolreis wordt afgesloten met een wedstrijd ‘koe-trekken’.

De schoolreizen vinden plaats op het domein Teunenberg op dinsdag 21, donderdag 23, vrijdag 24, maandag 27 en dinsdag 28 juni, telkens van 9.30 uur tot 15.30 uur. Dankzij de inzet van de talrijke vrijwilligers belooft het voor de kinderen weer een leuke uitstap te worden naar het pottendorp.

De schoolreizen is één van de initiatieven die het lokaal bestuur neemt om de Olense legendes te promoten en levendig te houden, ook bij de jonge generatie. Daarnaast krijgen leerlingen van het zesde leerjaar in de Olense basisscholen als afscheidscadeau het Suske en Wiske-album ‘De Pottenproever’. Een vertegenwoordiger van het schepencollege zal het album overhandigen aan de kinderen tijdens de afscheidsrecepties. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten