• 20/06/2024

Museum Plantin-Moretus pakt uit met 100 van de mooiste tekeningen uit Vlaamse collecties.

ANTWERPEN – Nog tot 18 februari 2024 kan je in het museum Plantin-Moretus gaan kijken naar de tentoonstelling van crabbelinge tot carton. Met de tentoonstelling plaatst het museum Tekeningen van Bruegel tot Rubens zijn topstukken, en deze van collega-instellingen in Vlaanderen, internationaal in de kijker. Het geheel vormt een verbluffend en representatief overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze contreien tekende. 

De tentoonstelling is een buitenkans om enkele bijzondere kleppers eenmalig naast elkaar te zien: het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Anthonis van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen (nu voor de eerste keer ooit tentoongesteld). En naast grote namen als Pieter en Jan Brueg(h)el, Anthony Van Dyck, Jacob Jordaens of Pieter Coecke van Aelst, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Cornelis de Vos, Jan Boeckhorst, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.

De kwaliteit van de tekeningen die in Vlaanderen bewaard worden, is bijzonder groot. De Vlaamse overheid plaatste in 2020 en 2021 een groot aantal 16de en 17de-eeuwse tekeningen op de topstukkenlijst. Het gaat om zeldzame topstukken van Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Jan Fijt en andere kunstenaars. Stuk voor stuk zijn het buitengewone of onmisbare kunstwerken zoals de in 2019 ontdekte, zeldzame tekeningen van Paul Vredeman de Vries en werken van Joris Hoefnagel, Hendrick van Balen en Johannes Stradanus.

“Met een collectie van meer dan 100.000 objecten behoort het prentenkabinet tot de top vijftig van ‘s werelds belangrijkste prentenkabinetten. De collectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag. In de depots liggen Rubens, Van Dyck, Tuymans en Panamarenko zij aan zij.”- Iris Kockelbergh, directeur.

Sylvie TIMMERMANS

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten