• 17/07/2024

Museum Hof van Busleyden wordt gerenoveerd, onderwijs zoekt hulp

MECHELEN – Vanaf maart 2022 gaat Museum Hof van Busleyden in de steigers. Een grondige renovatie van de buitenzijde van het zestiende-eeuwse stadspaleis is nodig om de waardevolle werken in het museum te blijven presenteren. De vaste opstelling zal daardoor een tijdlang niet toegankelijk zijn. Het museum blijft evenwel open met toptentoonstellingen in de ondergrondse ruimte, in De Garage en op historische locaties in de stad.

De geplande buitenrenovatie van het dak, ramen en buitenmuren van Museum Hof van Busleyden brengt stof, trillingen, veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur met zich mee. Daardoor zullen de waardevolle kunstwerken in de museale ruimtes, waaronder veertien Vlaamse topstukken, tijdelijk verhuizen naar een deel van het museum waar geen werken plaatsvinden. Wellicht van maart 2022 tot medio 2023, is de vaste opstelling van het museum niet toegankelijk voor publiek. Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘De renovatie was al langer gepland, maar kan vroeger van start gaan. Zowel de stad als Vlaanderen dragen financieel bij. De buitenrenovatie aan dit prachtige paleis is echt nodig.’

Museumdirecteur Kristl Strubbe: ‘Het museum blijft open. In de ondergrondse exporuimte presenteren we twee toptentoonstellingen, zoals Gap in the Clouds van de Belgisch-Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey in de zomer van 2022. In het najaar tonen we de verborgen parels en veelzijdigheid van onze eigen Mechelse collectie.’ Tijdens de werken blijven ook de ruimte voor actuele kunst, De Garage, en de museumshop, open. Het programma voor 2022 – 2023 maakt het museum dit voorjaar bekend.

Om de laatste weken van het kalenderjaar in de scholen te overbruggen, is de stad – na de hulpvraag van de coördinerende directeurs van de verschillende netten – op zoek gegaan of ze hier ook in kon bijdragen. Marina De Bie (Groen), schepen van onderwijs: ‘Door de talrijke afwezigheden van leerlingen, onderwijzend en administratief personeel de voorbije weken wordt het voor veel scholen steeds moeilijker, zoniet onmogelijk om alles rond te krijgen. Daarom zijn we op zoek naar multi-inzetbare vrijwilligers die de komende drie weken tijd kunnen vrijmaken om een handje toe te steken. Vrijwilligers op weg helpen vraagt natuurlijk ook wat tijd, daarom is het handig als je je meerdere dagen kunt vrijmaken in deze periode.’

Inge Vekemans, Directeur van VBS Scheppers: ‘Met een gemiddelde afwezigheid van zes leerkrachten per dag is het elke ochtend weer een gepuzzel.’De taakomschrijving van de vrijwilligers hangt af van waar de school nood aan heeft. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen begeleidende taken (zoals speeltijd- of examentoezicht) en administratieve taken. De betrokken school voorziet een contactpersoon, via de stad kunnen vrijwilligers van 34,71 euro per dag aanvragen. Studenten die meehelpen kunnen dit in sommige gevallen als extra stage-uren inzetten. Bovendien is er nood aan extra invulling voor studie-uren.  De Bie: ‘Scholen kunnen intekenen op het aanbod waarbij een workshopaanbieder op de gewenste dag naar de school komt om aan de slag te gaan met de groepen die daar nood aan hebben, de workshopaanbieders krijgen meer opdrachten dan op dit moment het geval is.’ Info: https://makers.mechelen.be/vrijwilligerspunt/vacatures/onderwijs-opvoeding#vw-widget-36498. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten