• 19/05/2024

Mrs Philarmonica en de Europese pioniersvrouwen van de Barok

MECHELEN – Op 9 mei e.k. speelt ‘le Pavillon de Musique’ een uitzonderlijk concert met vrouwelijke componisten uit de barok, met een kleine zijsprong naar onze eigen Margaretha van Oostenrijk.

Dat vindt plaats om 20u15 in de barokke OLV-van-Leliëndaalkerk te Mechelen, in het kader van het stadsfestival Construct Europe en in samenwerking met het Cultuurcentrum Mechelen.

Foto © Dries Van den Brande – – Titelfoto: bron ‘Le Pavillon de Musique’

Op het programma van ‘Mrs Philarmonica en de Europese pioniersvrouwen van de barok’ staan een aantal specifieke meesterwerken van o.a. Isabelle Leonarda (Sonate IV), Elisabeth Jacquet de la Guerre (Cantate Sémélé), Loanora Duarte (Sinfonia), Mlle Sicard (Air), Mrs Philarmonica (Sonate V), Barbara Strozzi (Serenata Hor che Apollo) en Pierre de la Rue / Margareta van Oostenrijk (Pour ung jamais).

De componerende vrouw in de barok had geen luxeleven. Als ze haar werk uitgevoerd en gepubliceerd wilde zien, moest ze opboksen tegen heel veel vooroordelen. Haar opleiding moest ze krijgen in een nonnenklooster, tenzij ze leerling kon worden van haar vader, oom, broer. Nog veel vaker werkte ze onder een mannelijk pseudoniem, of koos ze ervoor om volledig anoniem te blijven.

Achter iedere componiste schuilt dus een uniek levensverhaal dat zich afspeelde in vele steden van Europa:  Londen, Milaan, Antwerpen, Venetië, Versailles, Mechelen …

‘Mrs Philarmonica’: in deze titel zit reeds alles vervat. Kortom een niet te missen muzikale avond …

Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten