• 20/04/2024

MPI Zonnebos krijgt eigen snoezelruimte dankzij Lions Club Antwerpen Haven

’S-GRAVENWEZEL – MPI Zonnebos uit ’s-Gravenwezel huldigde vanmiddag, dankzij de steun van de Lions Club Antwerpen Haven, hun eigen snoezelruimte in. Een plek waar dromen tastbaar worden.

Al enkele jaren draagt de Lions Club Antwerpen Haven, MPI Zonnebos een warm hart toe. Dankzij de Lions konden ze al een aantal mooie projecten verwezenlijken, waaronder een nieuwe luifel voor de speelplaats, een Disneyknuffel voor elke leerling, een volledige nieuwe inrichting van een kleuterklas, leesboekjes, …

De kroon op dit alles is echter de recente toezegging voor de financiering van een eigen snoezelruimte.

Maar wat houdt ‘snoezelen’ precies in? Het woord ‘snoezelen’ komt van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’.

Snuffelen staat voor de actieve kant van snoezelen. De zintuigen worden gestimuleerd en de kinderen gaan op ontdekking: voelwanden, een bubbelbuis met lichtjes om naar te kijken, een aangenaam geurtje uit een aromaverstuiver, …

Er is altijd wel iets te doen of te ontdekken in een snoezelruimte. Doezelen staat voor de passieve kant: rusten op het waterbed, luisteren naar de rustige muziek, liggen op zachte kussens, … Even helemaal ontspannen en genieten.

De inhuldiging van de snoezelruimte werd meer dan een feestelijke gebeurtenis. Het was  een cruciaal antwoord op een brandend actuele problematiek.

Recent onderzoek belicht de groeiende uitdagingen binnen het buitengewoon onderwijs na de lockdown.

In twee jaar tijd is het aantal kleuters in het buitengewoon onderwijs met een verstandelijke beperking met 22 procent gestegen.

Deze uitdagingen onderstrepen de noodzaak van innovatieve en empathische benaderingen om aan de behoeften van leerlingen te voldoen.

Bij MPI Zonnebos erkennen ze dat elk kind uniek is, met eigen behoeften en manieren van leren en ervaren.

De snoezelruimte is speciaal ontworpen om een veilige, stimulerende omgeving te bieden die inspeelt op de diverse behoeften van de leerlingen.

Kinderen met uiteenlopende uitdagingen, waaronder ontwikkelingsachterstanden, sensorische integratiestoornissen en sociale of emotionele moeilijkheden, vinden hier een plek waar ze zich kunnen ontspannen en tegelijkertijd gestimuleerd worden op een manier die bij hen past.

Leen van Ham, directeur van MPI Zonnebos: ‘Na verschillende uitstapjes naar snoezelruimtes elders, zagen we direct de onmiskenbare impact die zo’n snoezelruimte kan hebben op onze leerlingen.’

Hun vreugde, rust en ontspanning zijn onbetaalbaar. De realisatie van deze snoezelruimte binnen onze eigen muren is dus echt een droom die uitkomt. En dat werd allemaal mogelijk gemaakt door de Lions Club Antwerpen Haven.’ (EM / Foto’s Invento)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten