• 24/06/2024

MOVIMENTO viert dubbel jubileum

MORTSEL – Vorig weekend gaf turnkring Movimento zijn tweejaarlijkse publieke voorstellingen in sporthal ‘Den Drab’ in Mortsel. Voor de club-deelnemers is het bekend terrein, vermits hun specifieke trainingshal ‘De Sterre’ vlak naast de sporthal gelegen is.

Dit jaar viert Movimento een dubbel jubileum. 75 jaar geleden, in 1949, werd de ‘Katholieke Meisjesturnkring Deugd en Volharding’ opgericht. Bij de 50e verjaardag in 1999 werd beslist om een frissere en moderner klinkende naam te kiezen: ‘Movimento’. Intussen, 25 jaar later, streeft Movimento nog steeds met passie en gedrevenheid zijn missie na: de vereniging staat voor ‘bewegen, met het accent op turnen als groepsgebeuren en met aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van elk individu.’

De vereniging telt inmiddels meer dan 700 gymnasten, gaande van de kleuter of de recreant die zich één uurtje per week komen uitleven, tot de gymnasten van Gymplus die wekelijks meer dan 20 uur in de zaal staan. Hun activiteiten zijn verspreid over meerdere locaties in Mortsel en Hove.

In drie voorstellingen, elk samengesteld uit 15 of 16 gevarieerde ‘hoofdstukken’, toonden de aangesloten leden, van jong tot oud, het beste van zichzelf in een spetterend spektakel.

Op zondagavond werd ‘The Greatest Show’ – de naam die het evenement dit jaar kreeg – afgesloten met een ‘Galavoorstelling’. Alle disciplines van het moderne turnen kwamen op de gala-avond aan bod: toestelturnen, acrobatische gymnastiek, tumbling, dans en G-gym.

Acrobatische gymnastiek. L: Lune & Louise – M en R: Smilté, Fenne & Livia.
Foto boven: Dans tijdens de slot-apotheose – Foto’s links en onder: dansteam Fitopia

Niettegenstaande hetzelfde weekend de Belgische kampioenschappen gymnastiek plaatsvonden, konden de organisatoren toch enkele Belgische opkomende en gevestigde talenten op de affiche plaatsen die, samen met de eigen topturners, een wervelende show brachten.

Jutta Verkest, die in 2021 als lid van team Belgium deelnam aan de olympische spelen in Tokio, gaf een demonstratie op de balk. Zij had een duidelijke boodschap voor de jeugd: ‘Blijf geloven in jullie kunnen, misschien kan je ooit hetzelfde ervaren als ikzelf. Mijn droom kwam uit toen ik als ‘reserve’ onverwacht op een wedstrijd moest invallen en door mijn prestatie die dag in het Olympisch team terecht kwam.’

Jutta Verkest aan de balk

Het jeugdige gast-talenten toonden hun kunnen, elk aan het toestel van hun voorkeur.

Jonge toestelturners aan het werk
Grondoefening van Liah Davids

Bij dit slotgala werden zeker de G-sporters niet vergeten. Special Olympics kampioenen Céline Ramaekers en Sofie Bruyninckx (beiden lid van Movimento) gaven een demonstratie op de balk en op de mat. Deze beide turnsters wonnen vorig jaar op de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn elk vijf medailles.

Celine (L) en Sofie (R) aan het werk – foto onder samen met Liah Davids

Voor Tachina Peeters, Belgisch toptalent tumbling, is de turnhal in Mortsel dertien jaar lang een tweede thuis geweest. Nu zij de actieve topsport vaarwel zegt, werd zij met gepaste trots en fierheid in de bloemetjes gezet door burgmeester Erik Broeckx en Movimento voorzitter Wouter Delva. Tachina haalde in 2021 goud op de Europees Kampioenschappen in Sotsji. Zij had in de namiddag nog deelgenomen aan het BK tumbling in Beveren, waar zij een mooie tweede plaats behaalde. Voor de gala-avond had zij nog voldoende energie om, met het lokale tumbling team, een spectaculaire demonstratie te geven.

Tumbling-demo met Tachina Peeters

Een dergelijk evenement zou niet mogelijk geweest zijn zonder de inzet van trainers en alle vrijwillige medewerkers.

Meer foto’s van het evenement: zie hieronder.

Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten