• 19/06/2024

Motorcrossterrein in Lille mag blijven, Nieuwjaarzingen in Beerse

LILLE – Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, heeft een omgevingsvergunning afgeleverd voor de uitbating van het motorcrossterrein van Lille door Moto-Club Lille. De locatie bestaat al sinds 1974 en had al op 10 februari een omgevingsvergunning bekomen van de Antwerpse deputatie. Onder meer Natuurpunt en enkele buurtbewoners gingen in beroep, zodat de minister zich moest uitspreken. Demir beslist de uitbating voor zeven bijkomende jaren te vergunnen. Ze volgt daarmee het advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. Tegen het einde van de periode van zeven jaar, moet bijkomend onderzoek uitwijzen wat na 2029 verder mogelijk is. Demir: ‘Maar door deze omgevingsvergunning af te leveren kan Moto-Club Lille alvast een ruime tijd verder.’

Moto-Club Lille baat een motorcrossterrein uit op een zone-eigen bestemmingsgebied aan de Rooverstraat in Lille. De vorige milieuvergunning liep tot 31 juli.  Zowel de gemeente Lille als de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) gaven een voorwaardelijk gunstig advies. Die laatste oordeelde dat het dossier niet voldoet om een omgevingsvergunning van twintig jaar, zoals oorspronkelijk aangevraagd, af te leveren. Er is bijkomend onderzoek nodig, onder meer naar mogelijke alternatieven of het gebrek daaraan, om dergelijke langdurige uitspraak te doen. De GOVC was tegelijk van mening dat de geluidsimpact wel degelijk tot een aanvaardbaar niveau beperkt kan worden, mits enkele weekends per maand rust in te lasten en enkele beperkingen te voorzien tijdens het broedseizoen. Het terrein ligt op 1 000 meter van een woongebied met landelijk karakter.  Demir volgt de GOVC en levert dan ook een voorwaardelijke omgevingsvergunning af .

Demir leverde eerder al (voorwaardelijke) omgevingsvergunningen af voor onder meer het HondaPark in Olmen en het Glosso Circuit in Arendonk. Demir: ‘Het blijft zoeken naar manieren om deze sporten op het beperkt aantal plaatsen in Vlaanderen ruimte te geven, niet in het minst waar ze historisch vanuit het beleid hun plaats kregen.’ De omgevingsvergunning voor het Glosso Circuit van Arendonk hield alvast stand bij de Raad voor Vergunningsbetwisting.

Op zaterdag 31 december trekken kinderen weer massaal de straten van Beerse in om te gaan nieuwjaarzingen. Voor die gelegenheid maakte Vaart een inkleurfoldertje met enkele wist-je-datjes en liedjes, een knutselopdracht en bingo.

Je kan het foldertje verkrijgen aan de onthaalbalies van GC ’t Heilaar, de bibliotheek, de sportdienst, het sociaal huis of het gemeentehuis. Je kan ook een printvriendelijke versie downloaden op www.vaartbeerse.be. Wil jij de nieuwjaarszangertjes een warm welkom heten? Hang dan de raamaffiche op die je in het midden van Beerse Binnenstebuiten 314 vindt.

Voor sommigen is vuurwerk onlosmakelijk verbonden met een feestelijke overgang van oud naar nieuw. En toch is zelf vuurwerk afsteken allesbehalve een goed idee.  Het is in Beerse dan ook verboden.

Daarom roept het lokaal bestuur op om  mee te werken aan een vuurwerkvrij oudjaar voor het welzijn van alle dieren én om de hulpdiensten te sparen. Vuurwerk kan zeer zware brandwonden veroorzaken en zelfs leiden tot een dodelijke afloop. (EM / Foto Gemeente Beerse)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten