• 14/06/2024

Mortselse bib nu zelfuitleenbalie, taartjes voor Boechoutse alleenstaanden

MORTSEL –  Om in dit nieuwe jaar meer tijd te kunnen maken voor de vele bezoekers, wordt de balie van de Mortselse bibliotheek omgevormd tot een zelfuitleenbalie. Wie materialen ontleent, zal die voortaan zelf kunnen scannen aan de balie. Baliemedewerkers zijn nooit ver weg om bezoekers verder te helpen met allerhande vragen.

Het installeren van de zelfuitleenbalie vraagt wel om wat aanpassingswerken. Om dat vlot te laten verlopen, zal de bib volgende week gesloten zijn. Vanaf maandag 25 januari zwaait de bib met vernieuwde balie de deuren weer open. Wie tijdens de sluitingsweek toch iets nodig heeft van de bibliotheek, kan steeds terecht bij het tijdelijk afhaalpunt. Het digitaal aanvraagformulier vind je op www.mortsel.bibliotheek.be.

Ilse Lacante (N-VA), schepen van vrije tijd: ‘We zijn blij dat we met deze ingreep weer een stap dichter bij een bibliotheek anno 21ste eeuw staan. En al snel zal de meerwaarde en het praktische van de zelfuitleenbalie blijken: onze medewerkers krijgen op deze manier de handen meer vrij om de bezoeker beter te begeleiden in de zoektocht naar het juiste werk, in de organisatie van bijkomende evenementen om zo van onze bibliotheek stapsgewijs dé ontmoetings- en belevingsplek van onze stad te maken.’

Twee jaar geleden begon een groep vrijwilligers elke maand in zaal Den Boom in Vremde een warme maaltijd te serveren voor alle alleenstaanden van Boechout en Vremde. Puur voor de gezelligheid. Dat bleek een groot succes. Acteur Filip Peeters (zie foto), één van de mede-initiatiefnemers en kok van opleiding:  ‘Mensen hebben daar echt deugd van. Dat is schoon om zien. Ook voor ons, de vrijwilligers, is het heel plezant om te doen. Door corona mag dat al een hele tijd niet meer. Dat is natuurlijk jammer. Ik mis het heel hard. Maar goed, veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Wanneer iedereen zich goed aan de maatregelen houdt, dan komen we er wel.’

Om het contact niet te verliezen bellen de vrijwilligers van Hartig Boechout de mensen die al eens zijn komen eten af en toe nog eens op. Gewoon voor een babbeltje, eens horen hoe het gaat. Of ze iets kunnen doen om te helpen, of het allemaal wat lukt. Maar voor het nieuwe jaar wilden ze graag iets speciaal doen. De mensen eens extra in de watten leggen. Dat doen ze dezer dagen met de taartjes van Filip Peeters.

Acteren kan momenteel niet, in de cultuursector ligt alles stil, maar Peeters is niet bij de pakken blijven zitten. Hij bakt tegenwoordig dag in dag uit ‘Tarte Tattins’. ‘Ik heb ooit nog in De Gulden Bock in Antwerpen gewerkt. Daar specialiseerde ik mij in patisserie en leerde ik de Franse oerklassieker ‘Tarte Tatin’ maken. Samen met de zaakvoerder Erwin Linhart opende ik in 1985 het koffiehuis ‘Popoff’ op de Oude Koornmarkt. Ook daar heb ik heel veel van die heerlijke omgekeerde appeltaartjes gebakken.’ Nu doet hij dat terug, samen met het hele gezin. Ook zijn vrouw, actrice An Miller, en hun dochters Louisa en Leonce helpen mee. (www.lessoeursmiller.be).

Voor Hartig Boechout/Hartig Vremde hebben ze er 55 extra gebakken en die zijn vrijwilligers overal aan huis gaan afleveren.  (EM / Foto ’t Dorp Boechout Vremde)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten