• 17/06/2024

Mortselnaar Ludo Van den Sande stelt foto’s tentoon in Borsbeeks Tirolerhof

BORSBEEK – Nog tot en met zondag 21 november stelt Ludo Van den Sande uit Mortsel zijn foto’s tentoon in het Tirolerhof aan de August Van Putlei in Borsbeek. Je kan dagelijks vrij gaan kijken tussen 14 en 18 uur. Elke zondag- en woensdagnamiddag zijn Ludo en zijn echtgenote Diane Van Rillaer – die voor bijkomende gedichten zorgde – aanwezig om info te verstrekken, behalve op 21 november. Ze zijn er wel op zaterdag 20 november.

Het is de vijfde keer dat het echtpaar tentoonstelt in Borsbeek. De vorige vier tentoonstellingen vonden plaats in De Pastorij, nu week men uit naar het Tirolerhof. Van den Sande: ‘Je vindt hier 65 foto’s die ik de voorbije twee jaar heb genomen. Enerzijds heb je een reeks natuurfoto’s, anderzijds foto’s over Antwerpen en van de trips die we maakten. Fotografie werd me met de paplepel ingegeven. Mijn vader was fotograaf. We woonden in Borgerhout en telkens hij zijn  fototoestel neerlegde ging ik ermee aan de haal. Ik maakte toen al veel natuurfoto’s, microfotografie ook, net zoals nu. Later zijn mijn vader en ik overgeschakeld op dia’s. Het was louter een hobby. Ik werkte bij CGR op de Herentalsebaan en op een bepaald moment hielden die een fotowedstrijd. Ik deed mee en behaalde de eerste, derde en vijfde prijs. Ik was 25 en meteen gelanceerd.’

‘Ik won een wedstrijd in Zuid-Frankrijk met als onderwerp ‘oude olijfbomen’. Enige tijd later werd de prijs afgeleverd: vijf liter olijfolie, twee kilo olijven en mijn foto op doek. Nadien werd ik laureaat van een wedstrijd in Canada met een foto in Provençaals blauw tegen een beige muur. Maar ik ben me pas volledig voor 100 procent gaan toeleggen op fotografie toen ik met pensioen ging.’

‘Vaak trek ik erop uit richting Antwerpen tijdens het blauw uurtje, dat is de periode net voor zonsopgang (zie foto). Dat is het mooiste moment om foto’s te maken. Bovendien kan je me vaak vinden in het Arboretum in Kalmthout. Daar is altijd wel iets te zien. De foto’s op de tentoonstelling worden te koop aangeboden tegen 50 euro. Ik heb ook vaak met succes deelgenomen aan wedstrijden in Nederland. Jammer genoeg vind je die in Vlaanderen niet.’

‘Bovendien werk ik ook in opdracht. Apotheker Moens heeft niet alleen in Mortsel maar ook in Niel een vestiging. Hij vroeg mij om foto’s te maken in de gemeente die hij dan op groot scherm projecteerde in zijn apotheek. Rumst gaf twee boeken uit over wandelingen in de gemeente waarbij men beroep deed op mijn foto’s. Ik heb al op veel plaatsen tentoongesteld maar jammer genoeg is dat nog nooit gebeurd in Mortsel, waar wij wonen. Nochtans werden daar al heel wat pop-up-tentoonstellingen gehouden in de leegstaande winkelpanden op de Statielei. We zijn vijf jaar geleden hier in Borsbeek terecht gekomen omdat we geen locatie vonden in Mortsel. Thuis heb ik nog een andere hobby: ik heb een verzameling van meer dan 150 fototoestellen. Het oudste dateert van 1926.’

Bij elke foto staat een gedicht van zijn echtgenote, Diane Van Rillaer. ‘Het arboretum in Kalmthout heeft me dat ooit gevraagd en het blijkt in te slaan. Ik ben vaak bezig met taal. Ik schrijf een column voor Radio Zuidrand en geef Nederlandse les aan anderstaligen in Stedelijke Basisschool Fruithof in Berchem. Bovendien ga ik mijn columns voorlezen in de instellingen van Zorgbedrijf Antwerpen, met bijhorende foto’s. Daar wordt enthousiast op gereageerd.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten