• 19/05/2024

Mortsel Maait Mei Niet

MORTSEL – Ook dit jaar wil Mortsel samen met haar inwoners het verschil maken voor onze biodiversiteit. De stad roept mee op om in mei je gras niet te maaien. Zelf onderneemt het lokaal bestuur ook verschillende groene inspanningen.

Voor de vierde editie moedigt Maai Mei Niet aan om onze tuinen een maand lang niet (of minder) te maaien. Het gaat namelijk niet goed met de Vlaamse graslanden en daardoor ook met onze biodiversiteit. De tuinen van Vlaanderen beslaan zo’n 10 tot 12 procent van het grondgebied, dus samen kunnen we een grote impact hebben. Een langere gazon waarin bloemen kunnen bloeien, maakt onze leefomgeving gezonder en klimaatbestendiger.

Deelnemen is heel eenvoudig! Berg de grasmaaier een maand op en laat de natuur het overnemen. Je zal zien hoe planten, bloemen en insecten gedijen in jouw tuin. Het hoogtepunt van de actie is het bloementelweekend op 25 en 26 mei. Dan kom je met een nectarscore te weten hoeveel bijen en andere insecten jij en de rest van Vlaanderen extra voedsel hebben gegeven.

Ook lokaal bestuur Mortsel zet zich actief in om de stad van meer groen te voorzien en straatgroen geleidelijk om te vormen naar bloemrijk groen. Zo heeft het bestuur naar aanleiding van eerdere ervaringen tijdens Maai Mei Niet het maaibeheer aangepast. In zones waar spelen en sport belangrijk zijn, blijft er intensief en dus op regelmatige basis maaiwerk verricht worden. In andere zones wordt er afhankelijk van het gebruik extensief gemaaid, nl. slechts één à twee keer per jaar.

In Hoeve Dieseghem, één van de oudste plekken van Mortsel, is onder de regie van VELT Koude Beek in maart een hoevetuin ingericht. De hoevetuin zal zich ontpoppen tot een mooie tuin met bloesems, bloemen, kleurrijke bladen en vruchten die in elk seizoen iets te bieden heeft. Daarnaast vergroenden Mortselse straten zoals de Hof Van Riethlaan en Armand Segerslei. Plantenvakken en straatgroen worden getransformeerd tot bloemrijkere pantsoenen. Ten slotte zal het bestuur ook in mei waar mogelijk de grasmaaier laten rusten. }

Foto Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten