• 21/05/2024

Herdenking 5 april 1943 Mortsel dorp 2024

Mortsel herdenkt bombardement van 5 april 1943

MORTSEL – Op 5 april herdenkt Mortsel het zwaarste bombardement van de Benelux dat Mortsel trof in 1943, een tragische gebeurtenis die diepe littekens achterliet in de geschiedenis van onze stad. Nu, 81 jaar later, blijft het belangrijk om hierbij stil te staan. Na de grootse herdenking vorig jaar, exact 80 jaar na de feiten, houdt Mortsel het dit jaar meer ingetogen tijdens het weekend van 6 en 7 april.

Deze morgen was er een herdenkingsbijeenkomst op de begraafplaats in Mortsel-dorp. Het kwintet Michiel Van Camp begeleidde de plechtigheid muzikaal.

Burgemeester Erik Broeckx: ‘Deze jaarlijkse herdenking op het erepark rond de honderden 5 april-kruisjes is een belangrijk sociaal en troostend moment. Velen voelen zich verbonden met het verleden maar koesteren ook de hoop op vrede in de wereld van vandaag. De vredeseis voor Oekraïne, Israël en Gaza klinkt dwingender dan ooit.’

Auteur Chris Ceustermans las een tekst voor (Open brief voor Gaston Burssens) en Pieter Serrien, auteur van het boek ‘Tranen over Mortsel, las enkele pakkende getuigenissen voor.

Auteur en journalist Marc Van de Looverbosch las een tekst voorgelezen van Lander Cornelis, acteur en schrijver, over de grootse 80ste herdenking vorig jaar. Het memorabele moment op het stadsplein waar 936 vrijwilligers met 936 witte paraplu’s een grote kring vormden uit eerbetoon voor de slachtoffers.

Kransen werden gelegd door het Lokaal bestuur Mortsel (Erik Broeckx en Ingrid Pira) – Stad Antwerpen (Paul Cordy, districtsburgemeester Antwerpen) – Provinciecommando Antwerpen (Johan Lenière) – VZW 5 april 1943 (Pieter Serrien en Bruno Gastmans) – Vuurkruisen (Hoofdcommissaris Siegfried Mertens) – Royal British Legion (Ian Newbitt) – Rode kruis rand en schoolkinderen Gust, Tuur, Rocco, Lucy en Seppa.

Zondag 7 april om 11.00 uur zal in de Heilig-Kruiskerk een plechtige misviering plaatsvinden, waarin we de slachtoffers van het bombardement eren en hun herinnering levend houden.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten