• 20/06/2024

Morgen vult De Warande zich met liefhebbers die hun strip- en bordspelhonger stillen

TURNHOUT – Stad Turnhout en provincie Antwerpen bundelen opnieuw hun krachten voor het Rock Paper Pencil Festival, een evenement dat creatieve vakmensen samenbrengt en de rijke grafische traditie van Turnhout nieuw leven inblaast. Het festival belooft een inspirerende samenkomst te worden voor striptekenaars, spelontwerpers en liefhebbers van grafische kunst. Het evenement vindt morgen plaats in de Warande en wordt ondersteund door Stad Turnhout, Provincie Antwerpen, Stripgids, Game Brewer en Cartamundi.

Kathleen Helsen (CD&V, links vooraan op de foto), gedeputeerde voor economie: ‘Je talent leren ontdekken en ontplooien blijft belangrijk, ongeacht je leeftijd. Op het Rock Paper Pencil Festival in de Warande wordt je creatief talent geprikkeld en je zin voor ondernemerschap aangewakkerd. De algemene werking van Rock Paper Pencil kan sinds de start rekenen op een forse ondersteuning van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en op financiering van bijna 300 000 euro. Vanuit provincie Antwerpen trekken we de kaart voor creatief ondernemerschap. Die sector zorgt voor meer dan 81 000 arbeidsplaatsen in onze provincie. Geen enkele andere provincie heeft zoveel creatief talent aan het werk, daar mogen we trots op zijn.’

Astrid Wittebolle (Groen, vooraan rechts op de foto), schepen van cultuur: ‘Ik ben zeer trots op de steun die Rock Paper Pencil geeft aan jonge creatieve makers, met een specifieke focus op bordspellen en strips. De wisselwerking tussen het FabLab en het Speelkaartenmuseum zorgt voor een dynamiek die oud en nieuw samenbrengt. Een project waarbij die ondersteuning prachtig uit de verf kwam, ook figuurlijk, is ‘Kind met Inktvlekken’, het streetartparcours dat tijdens het tweejaarlijkse stadsfestival ‘Stadstoeren’ werd gelanceerd. Op die lijn gaan we voort. We willen groeien naar een sterkere integratie van Rock Paper Pencil in de museumwerking.’ Om te groeien, is er geld nodig, en dus legt Stad Turnhout jaarlijks een eigen bedrag naast de financiering vanuit de provincie, in totaal ruim 100 000 euro per jaar gedurende de volledige legislatuur.

Voor de derde editie van het festival pakt Rock Paper Pencil uit met een programma waaruit de bezoekers maar met veel moeite zullen kunnen kiezen: de lijst van activiteiten is even gevarieerd als lang en even verrassend als aanlokkelijk. Liveactionfans en gamers mogen alleszins het theateraanbod en de workshop in de bibliotheek niet links laten liggen, bordspelfanaten moeten absoluut naar de Kuub voor bordspellendemo’s en -veilingen en stripliefhebbers willen het Stripgids Salon en de expo van Midam in geen geval missen. En dan is er natuurlijk nog de ‘makersmarkt’, waar iedereen zelf een creatieve ontdekker wordt onder begeleiding van 24 illustratoren en stripmakers.

Stijn Adriaensens (N-VA, rechts vooraan op de foto), schepen van centrummanagement: ‘Grafiek en drukkunst en grafisch talent zitten in het DNA van onze stad en dat willen we ook zichtbaar blijven maken, zowel voor onze bezoekers als voor onze inwoners. Rock Paper Pencil realiseerde al diverse projecten in het stadshart die steeds een verbinding maakten met toerisme en met beleving in de stadskern, zoals het stadsspel Comic Quest en de etalage-expo van Veerkrachtig Stadshart. De organisatie van het Rock Paper Pencil Festival in de Warande is een nieuwe, uitstekende reden in dat rijtje om dit weekend nogmaals naar Turnhout af te zakken en te genieten van de stad.’

Rock Paper Pencil, in 2018 gestart als een partnerschap tussen Stad Turnhout, POM Antwerpen, Stripgids, Game Brewer, en Cartamundi zet jonge talenten in de schijnwerpers en geeft hen de tools die ze nodig hebben om succesvolle striptekenaars en spelontwikkelaars te worden. Het festival biedt een boeiend programma met interviews, tentoonstellingen en meer én versterkt de positie van Turnhout als een creatieve hub. Meer info vind je hier  (EM / Foto Stad Turnhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten