• 21/06/2024

Moormaki geboren in Planckendael, kunstveiling voor Oekraïne in Mechelen

MECHELEN – Een pluizige geboorte in ZOO Planckendael. Moeder moormaki Kimmie en vader Oreo verwelkomen hun tweede jong.

Het kleintje stelt het bijzonder goed en klampt zich stevig vast aan de buik van mama Kimmie. Wie goed kijkt, ontdekt het donkere kopje tussen de rosse, weelderige pels.

Vorig jaar kreeg het koppel een dochter, Wifi, die nu nieuwsgierig is naar haar broer of zus. Verzorger Elke: ‘Om te weten of het een jongen of een meisje is, moeten we nog eventjes wachten.’

‘Voorlopig is het jong nog zwart van kleur maar moormaki’s kunnen nog tot acht weken na hun geboorte veranderen van kleur.’

Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan de oren, terwijl de mannelijke moormaki’s zwart zijn.

Zeker is wel dat deze maki een naam met een X zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael dit jaar.

De geboorte van deze moormaki – ook wel lemuur genoemd – is bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma voor deze dieren van het Afrikaanse eiland Madagaskar.

Het gaat immers niet goed met deze bedreigde diersoort door houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. Op deze manier draagt ZOO Planckendael bij tot het in stand houden van een reservepopulatie.

Op zaterdag 4 juni organiseert Stad Mechelen een kunstveiling ten voordele van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Medewerkers van RADAR en het Cultuurcentrum engageerden zich om kunst en performances te verzamelen voor de veiling.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Meer dan 65 artiesten stelden hun werken of performances beschikbaar voor de veiling. De meeste werken vallen onder de brede waaier van de beeldende kunsten, maar er zullen ook enkele huiskamerconcerten onder hamer gaan.’ De schepen zal zaterdag het gebeuren op gang trappen met een welkomstwoord.

Veilingmeester Wim Voss zal nadien de veiling in goede banen leiden. De opbrengst gaat integraal naar het noodfonds, geactiveerd door het Belgisch Consortium voor Noodhulpsitiuaties 12-12.

Een overzicht van de werken is terug te vinden via: https://www.mechelen.be/oekraine/kunstwerken-voor-veiling

Wie interesse heeft om een werk te kopen, kan zich inschrijven voor de veiling via: https://www.mechelen.be/oekraine/kunst-voor-oekraine . (EM /Foto KMDA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten