• 27/05/2024

Monumentale beuk uit park Halle Hof krijgt tweede leven in scholen

ZOERSEL – In januari werd de monumentale oude beuk in park Halle Hof om veiligheidsredenen geveld. Vanuit de werkgroep ‘klimaatrobuuste scholen’ kwam het idee om deze beuk nog een tweede leven te geven op de speelplaatsen van onze zes basisscholen.
De oude beuk in park Halle Hof werd begin dit jaar geveld. Vorig jaar verstevigden we de boom nog op verschillende plaatsen en gaven we de bodem nieuwe voeding. Na enkele stormen merkten we dat de aanhechtingen van de zware takken aan de stam allemaal inscheurden. Op aanraden van een boomverzorger – en in functie van de veiligheid – moest de beuk dringend geveld worden.

klimaatrobuuste scholen schieten te hulp
Maar waarom de boom geen tweede leven geven? Kunnen we de takken van de boom niet hergebruiken? Die vragen stelde de werkgroep ‘klimaatrobuuste’ scholen zich. Zij engageren zich om alle basisscholen in onze gemeente zo klimaatrobuust mogelijk te maken. Het maximaal vergroenen van de speelplaatsen hoort hier zeker in thuis.

“Kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk vrij kunnen spelen in een natuurlijke en avontuurlijke omgeving,” aldus Marc De Cordt, schepen voor milieu. “Verwondering, fantasiespel, uitdaging en contact met de natuur zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen met natuurlijke materialen draagt bij aan een gezonde levensstijl en stimuleert de verbinding met de natuur. Door de onderdelen van de oude beukenboom te gebruiken als stronken en stammetjes, beleeft de boom een tweede jeugd. Houten speelschijven, lange loopstammen, kleine boomstammetjes om op te zitten en resthout om zelf te knutselen … Onze Zoerselse basisscholen zorgen er nu voor dat de stam en takken van deze prachtige boom nuttig blijven voortbestaan,” aldus Marc De Cordt.

“De kleine handjes van onze schoolkinderen zijn natuurlijk niet sterk genoeg om al het materiaal te verzagen en te versleuren”, vult Danny Van de Velde, schepen voor openbaar groen, aan. “Maar onze handige Harry’s en Henriettes van de groendienst kunnen dat wel. Ze zetten dan ook met veel enthousiasme hun schouders mee onder dit project.”

Foto gemeente Zoersel

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten