• 17/07/2024

Monsterzege voor korfballers, nu is het aan de touwtrekkers

ANTWERPEN – Vanavond kwam ons korfbalteam voor het eerst in actie op de Wereldspelen in Birmingham. IOC-voorzitter Thomas Bach was een aandachtig toeschouwer tijdens de wedstrijd van onze landgenoten tegen Duitsland. Bach is een Duitser en maakte van de gelegenheid gebruik om een praatje te slaan met de spelers en speelsters van beide teams. België won uiteindelijk met 26-9.

Onder meer dankzij een uitstekende Lars Courtens – één van de weinige niet-Antwerpenaren in het team – was het bij de rust al 12-3. Morgen speelt ons nationaal team tegen China.

De Antwerpse spelers uit de Belgische ploeg zijn Stien Reyntjens (Rijkevorsel), Lisa Pauwels (Antwerpen), Julie Caluwé (Kontich), Jordan De Vogelaere (Loenhout), Kian Amorgaste (Wommelgem), Cédric Schoumacker (Hoevenen), Jari Hardies (Borsbeek), Amber Engels (Putte) en Brent Struyf (Kalmthout).

Morgen moeten ons touwtrekkers aan de bak en – opvallend – heel het team bestaat uit deelnemers uit de Kempen. Joris Vermeiren: ‘In het touwtrekken heb je twee teams van acht personen, onderverdeeld in verschillende gewichtsklassen, die tegen elkaar moeten trekken. Moeilijker is het niet. Wij als Belgisch team wegen gemiddeld 80 kilogram. In het totaal zijn we hier met zijn elven in Birmingham, met twee reserven en een coach. Je mag één keer wisselen maar dan moet je wel lichter gaan. De deelnemer die invalt moet dus minder wegen dan diegene die hij vervangt.’

Raf Mertens: ‘Naast de trainingen met onze eigen ploeg komen wij minstens één keer per week samen. De spelers behoren tot drie ploegen uit Hoogstraten, Sint-Lenaarts en Retie. We gaan om de beurt bij elkaar trainen zodat de verplaatsingen verspreid wordt. Wij wonen in een straal van maximum twintig kilometer bij elkaar vandaan.’ Vermeiren: ‘‘Touwtrekken is niet bekend in de rest van België. Je hebt nog een paar ploegen in West-Vlaanderen en het Pajottenland maar verder reikt het niet.’ Mertens: ‘Wij zijn eraan begonnen tijdens de kermis of tijdens chirofeesten. Alleen de zes eersten van het laatste WK werden geselecteerd voor de Wereldspelen. Wij waren vijfde.’

Vermeiren: ‘Zwitserland is de absolute favoriet. Zij winnen ongeveer alles. Onze ambitie is om een medaille te winnen. Dat moet kunnen want buiten de Zwitsers zijn het allemaal haalbare kaarten. Vorig jaar zijn we in de interclubcompetitie wereldkampioen geworden en nu gaan we dus proberen om het opnieuw goed te doen. Toen was Baskenland één van de deelnemers maar uiteraard zijn die er nu niet bij. Ook Engeland en Ierland vormen één ploeg.’ Joris Vermeiren is werkzaam in de tuinaanleg, Raf Mertens programmeur. ‘Tijdens de vorige Wereldspelen in Wroclaw waren we vierde. Ik ben benieuwd welke factor het weer hier zal spelen. Het is hier heel warm. Ik hoop dat de Zwitsers daar meer last van hebben dan wij. Best mogelijk dat de touwtrekkers zullen winnen die daar het best tegen kunnen. Heel veel sporten worden indoor gehouden met airco maar wij sporten in openlucht.’ Het Belgische team: Wim Broeckx en Luc en Raf Mertens (Hoogstraten), Wim De Schutter (Retie), Jan Hendrickx en Ief Smets (Dessel), Joeri Janssens (Nijlen), Wouter Raeymaekers (Mol), Johny Schuermans (Merksplas), Dries Vermeiren (Sint-Lenaarts) en Joris Vermeiren (Wuustwezel).

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten