• 21/06/2024

Monsterscore voor Gouden Schoen Simon Mignolet, geen prijzen voor Antwerpenaars

ANTWERPEN – Voor de tweede maal op rij had VTM dikke pech bij het uitzenden van een trofee die de beste sporter van het jaar bekroond. Eind vorig jaar won Remco Evenepoel de Kristallen Fiets zonder enige tegenstand en vandaag was Simon Mignolet in Antwerp Expo outstanding in de Gouden Schoen. De Antwerpse inbreng was gering. Jean Butez van Antwerp werd derde in de verkiezing van de beste doelman en zijn teamgenoot Ritchie De Laet werd tweede in het nevenklassement van doelpunt van het jaar.

Dat Mignolet het zou halen met een monsterscore stond in de sterren geschreven. Normaal wordt aan het begin van de uitzending van de Gouden Schoen het resultaat bekend gemaakt van de eerste stemronde. Nu gebeurde dat niet omdat de doelman van Club Brugge toen al een voorsprong had uitgebouwd die voor de anderen niet te overbruggen was.

Mignolet: ‘Het is niet altijd makkelijk om als doelman de Gouden Schoen te winnen. Dat komt wellicht omdat er nog een nevenklassement is van beste doelman en mensen misschien niet tweemaal op dezelfde stemmen. Gelukkig was dat dit keer wel zo. Ik wist dat ik de favoriet was. Ik moet daar niet dom over doen maar tegelijkertijd: elke keer dat ik de vraag kreeg was ik eerlijk in mijn antwoord toen ik zei dat ik geen controle had over diegenen die mochten stemmen. Dus het was voor mij afwachten tot het finalewoord van Lies volgde. Ik ben blij dat mijn naam uit de bus kwam want je bent pas zeker vanaf het moment dat je die schoen in handen hebt. Ik ben hier heel erg trots op. Als doelman dit winnen, naast die vijf legendarische namen, maar bovendien ook nog met het grootste verschil uit de Gouden Schoen: daar mag ik fier op zijn.’

‘Ik denk dat ik deze Gouden Schoen heb verdiend omdat ik stabiel ben als keeper. Anderzijds moet je om dit te winnen in het oog springen en in het collectief geheugen van de mensen blijven. Belangrijk zijn op belangrijke momenten: daar komt het op aan. Ik was top in de playoffs en in de Champions League. Dat zorgt ervoor dat je jezelf eens kans geeft om de Gouden Schoen te behalen. Niet makkelijk want op het einde van de rit wordt er meestal gekeken naar een assist of doelpunten. Het is moeilijk om te zeggen wat mijn mooiste redding was. Ik kan die niet meteen voor de geest halen. Dat is ook niet belangrijk. Het gaat om de belangrijke reddingen op de belangrijke momenten. Dan denk ik enerzijds aan die de bal die ik van de lijn haal met mijn voet tegen Antwerp en anderzijds die redding met mijn hoofd tegen Atletico  en misschien ook nog die ene redding tegen Anderlecht, net in dezelfde week als Atletico.’

‘Belangrijke saves zorgen ervoor dat je de titel binnenhaalt of de kwalificatie voor de Champions League. Het verhaal over de huidige vorm van Club Brugge staat helemaal los van het verhaal over het behalen van de Gouden Schoen. Ik heb me in de beste uitgangspositie gebracht door regelmatig te presteren in het kalenderjaar 2022. Ik durf zeggen dat ik nooit beter gevoetbald heb. Nu zitten wij in een specifieke situatie met de club die ervoor zorgt dat het niet zo eenvoudig is en dat je als doelman uiteindelijk ook afhankelijk bent van het collectieve succes of tegenslag van de groep.’

‘Wat ik hoop voor de toekomst? In eerste instantie: de volgende wedstrijd winnen. Wij hebben op dit moment een ommekeer nodig om ervoor te zorgen dat we die negatieve spiraal kunnen doorbreken. Dat heeft misschien te maken met één goed resultaat en hopelijk kan deze individuele trofee ervoor zorgen dat er iets in gang wordt gezet. Ik weet dat Michel Preud’homme in de krant zei dat ik nog vijf jaar meekan. Ik ga hout vasthouden. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan zolang ik geen blessures heb maar dat zijn dingen die je niet kan controleren. Ik heb het twee jaar geleden meegemaakt met mijn knie en ik hoop dat dit niet opnieuw gebeurt. Ik ga nooit stoppen met voetballen tot mijn lichaam zegt dat het niet meer kan.’

Mignolet kreeg 684 punten, liefst 451 meer dan zijn ploegmaat Casper Nielsen. Bij de vrouwen haalde ook een keeper het: Nicky Evrard van OHL. Pijnlijk moment tijdens de rechtstreekse uitzending toen Gilles De Bilde haar ploegmate verwarde met diens zus en die begon te interviewen, waarna deze laatste subtiel een seintje gaf dat de genomineerde Sari Kees naast haar zat.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten