• 12/07/2024

Molse leerlingen nemen deel aan preventiecampagne rond zichtbaarheid in verkeer

MOL – Het gemeentebestuur van Mol wil jongeren bewust maken van de gevaren van slechte zichtbaarheid in het verkeer. Om jongeren te sensibiliseren, werkte de dienst jeugd en sport samen met het verkeerseducatief centrum het project zichtbaarheid uit. Aan de hand van verschillende activiteiten ervaren jongeren zelf het belang van ‘gezien worden in het verkeer’. Eén van de activiteiten maakt gebruik van virtual reality brillen. Dit najaar nemen in totaal 700 leerlingen uit alle Molse secundaire scholen deel aan deze preventiecampagne.

Vanaf de herfst verhoogt het aantal ongevallen met zachte weggebruikers in de ochtend- en avondspits. Deze stijging is te verklaren door de korter wordende dagen, waardoor voetgangers en fietsers vaker bij schemerlicht of in het donker op pad zijn, en dit in combinatie met druk autoverkeer. De verminderde zichtbaarheid vergroot het risico dat kwetsbare weggebruikers worden aangereden.

Hans De Groof (N-VA), schepen voor jeugd: ‘Dit patroon zien we ook bij ongevallen met jongere voetgangers en fietsers (van tien tot achttien jaar). Daarom organiseert de dienst jeugd en sport in samenwerking met het verkeerseducatief centrum het project zichtbaarheid. Doelgroep zijn leerlingen uit het derde middelbaar. Speciaal voor hen werd door een externe firma een spel met virtual reality brillen uitgewerkt.’

Tijdens het virtual reality spel moeten de jongeren zoveel mogelijk andere weggebruikers in het donker proberen te detecteren. Sommige weggebruikers dragen fluokleuren of reflecterende kledij en hebben fietsverlichting, anderen vallen totaal niet op in het verkeer.

Aan het eind van het spel krijgen ze een score. Achteraf wordt het resultaat besproken.
Alle Molse secundaire scholen van de KSOM (Katholiek Secundair Onderwijs Mol), Het Spoor en Gibbo Galbergen nemen deel aan dit project. Na deze preventiecampagne zal de politiezone Balen-Dessel-Mol gericht controles uitvoeren op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd.


Foto’s Peter WILLEKENS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten